Hírek

2016.09.10. 14:25

Vidám menettel ünnepelték a szüretet

Balatonalmádi – A régi falusi mulatságokat idézték meg a megújított szüreti felvonuláson a településen szombaton.

Marton Attila

Balatonalmádiban több mint két évtizedes hagyomány, hogy felvonulással ünneplik a szüretet. A korábbiaktól eltérően idén rövidebb útvonalon, a vörösberényi településrészen haladt végig a menet, miután Tari Tibor kisbíró kidobolta a tudnivalókat. A mulatságba hívogató menet élén néhány fogat és több lovas vonult. A felvonuláshoz helyi néptáncosok és népdalkórus tagjai, valamint lelkes érdeklődők is csatlakoztak.

A szüreti menet felvonulása, megérkezése

Mohos Mária, a programot szervező Vörösberényi Polgári Olvasókör elnöke köszöntőjében elmondta, az új lebonyolítással szeretnék, hogy az egykori falusi mulatságokra hasonlítson a rendezvény.

A menet visszaérkezése után Varga József énekelt magyar nótákat, majd a Gurgolya Néptánccsoport tagjai adtak elő kalocsai táncokat. A Borostyán Népdalkör szüreti és bordalokkal készült, valamint műsort adott a helyi Ringató Balaton néptáncosai és egy köveskáli néptánccsoport is.

Borostyán Dalkör

A szüretről szóló kisebb tárlatot láthattak az érdeklődők a Hagyományok Házában, ahol meghallgathatták Mohos Mária rövid ismertetőjét is a régi szüretekről. Az intézmény udvarára kihelyezett kisebb daráló és prés révén a pincemunkákba is belekóstolhattak a bátrabbak. A szüreti eszközök kipróbálásán túl az érdeklődők megtanulhatták a gyümölcskosár-díszítés és a langallósütés fortélyait is. A program táncházzal zárult Krajcz Károly néptáncoktató vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!