Hírek

2017.04.27. 19:25

Óvodafelújítás, új szobor az Óváros téren, átszervezett tömegközlekedés - Döntött a veszprémi képviselő-testület

VESZPRÉM - A helyi tömegközlekedés átszervezésének lehetőségéről, a Táncsics utcai rendelő felújításáról és Szent Mihály-szobor felállításáról is döntött ülésén a képviselő-testület.

Marton Attila

A veszprémi tömegközlekedés jövőjét érintő előterjesztést fogadott el a testület. Ennek értelmében 2019. január 1-től Veszprémben a VKSZ Zrt.-n belül megalakuló Közlekedési Igazgatóság végezné a személyszállítási közszolgáltatást. Porga Gyula (Fidesz-KDNP) polgármester arról beszélt, a közösségi közlekedés színvonala nem kielégítő jelenleg, viszont a fenntartása jelentős teher a városnak.

A tervezettnél később, valószínűleg jövőre kezdődhet az Egry úti óvoda felújítása, jelentette be a polgármester. A változás oka: megemelkedtek az építőipari árak, így átcsoportosítják a fejlesztési forrásokat. A változás miatt viszont a tervezett 10 helyett mégis 11 csoporttal működhet az intézmény ősztől, ha ma így dönt a köznevelési bizottság.

A tervek szerint 2019-től a VKSZ Zrt. működtetné a helyi járatos közlekedést Fotó: Pesthy Márton

Egész alakos Szent Mihály-szobrot állítanak az Óváros téri körforgalomban, miután a képviselők támogatták a Veszprémi Szent Mihály Fő-plébánia javaslatát. Madarassy István szobrászművész alkotását a Szent Mihály-napi búcsú idején avathatják fel.

Egyhangúlag elfogadta Ipsits Csaba városi rendőrkapitány beszámolóját a testület. A dokumentumból kiderül, Veszprémben közel tíz százalékkal 1520-ra nőtt 2016-ban a regisztrált bűncselekmények száma az előző évhez képest, azonban a kiemelt bűncselekmények száma kilenc százalékkal 674-re csökkent. Mérséklődött a lopások és a betörések száma, a gépkocsilopásból ezúttal is ötöt regisztráltak, viszont csaknem a duplájára nőtt a garázdaságok száma (49-ről 71-re). A kapitányság nyomozáseredményességi mutatója 63,5 százalék, ami pozitív változás a korábbi évekhez képest.

Emléktáblát állítanak Horváth Balázs ügyvéd, politikus, országgyűlési képviselő, az Antall-kormány első belügyminiszterének tiszteletére a KDNP veszprémi szervezetének kezdeményezésére. Dienes Attila szobrászművész és Hatala Péter képzőművész közös alkotását a Tűztorony udvarában található Veszprémi Pantheonban vagy a polgármesteri hivatal B épületének falán helyezik el.

Felújítják a Táncsics utcai orvosi rendelőt nyáron. Brányi Mária (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta, az átalakítás augusztus elejétől szeptember elejéig tart a tervek szerint.

Értékesítésre jelölt ki a testület egy 19 hektáros ingatlant a volt katonai reptér bejáratával szemben. Az ingatlan értékesítéséből legalább 435 millió forint folyhat be a város kasszájába. Bérbe adná az önkormányzat az egykori Városi Művelődési Központ Dózsa György úti, üresen álló épületét. A közgyűlés újabb öt évre is Tóthné Martinkovics Erikát bízta meg a Veszprémi Kastélykert Körzeti Óvoda vezetésével. Pályázatot ad be az önkormányzat csapadékvíz-elvezetési rendszer kiépítésére. A beruházás a Pápai út tervezett megújításától keletre eső területekről gyűjtené össze és vezetné el a csapadékot a Sédbe. A képviselők zárt ülésen döntöttek a Gizella-, Pro Civitate és Ranolder-díjakról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!