Hírek

2015.08.27. 17:05

Veszélyes fecskendők: Budapesten tízből hat, vidéken tízből három szerhasználó fertőzött

Veszprém - A fővárosi és az országos adatok szerint aggasztóan terjed a hepatitis az intravénás szerhasználók között, a megyeszékhelyen a szűrési eredmények szerint jobb a helyzet.

Marton Attila

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) adatai szerint Budapesten tízből hat, vidéken tízből három szerhasználó fertőzött a hepatitis C vírussal (HCV). A veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia évek óta részt vesz az OEK felmérésében, idén húsz intravénás szerhasználót vontunk be a programba, akik korábban nem vettek még részt szűrésen. Bár országosan növekedett a hepatitis C-vel fertőzött szerhasználók száma, Veszprémben a vizsgált húsz emberből kettőről derült ki, hogy fertőzött a vírussal, közölte érdeklődésünkre Kiss Teodóra intézményvezető. A szakember szerint a HCV terjedésében szerepet játszik, hogy a szexualitás és a droghasználat terén is felerősödött a kockázatkereső magatartás. Az új pszichoaktív szerek egy része intravénásan is használható, így hamarabb hatnak, ezért egyre többen választják ezt módot, emellett egyre kevesebb steril eszközt tudnak igénybe venni a szerhasználók, és azokhoz is egyre nehezebb hozzáférni, magyarázta az intézményvezető.

A drogambulancián minden esetben beutalóval látják el azokat, akiknél felmerülhet a fertőzés lehetősége, a szűréseket az ÁNTSZ-nél végeztethetik el az érintettek, mondta a szakember.

Az Alkohol-Drogsegély Ambulancia intézményvezetője, Kiss Teodóra elmondta, bár országosan növekedett a hepatitis C-vel fertőzött szerhasználók száma, Veszprémben a vizsgált húsz emberből mindössze kettőről derült ki, hogy fertőzött a vírussal
Fotó: Balogh Ákos

A megoldást a megelőzésben és a felvilágosításban látja Kiss Teodóra. Úgy véli, alaposan fel kell világosítani a fiatalokat és a szerhasználókat a fertőzött tű veszélyeiről, és a gyakorlatban (szteroidok használata, tetoválás, piercing, kábítószerhasználat) való előfordulásáról, hogy el tudják kerülni a fertőzést.

A veszprémi drogambulancia dolgozói leggyakrabban a hepatitis C vírussal találkoznak, amely a hepatitis B-hez hasonlóan legtöbbször vérrel, ritkábban testnedvekkel (szexuális úton) terjed. Fertőződés esetén gyakran elhúzódó betegség alakul ki, krónikus hepatitis C esetén az érintettek 60–70 százalékánál májbetegség, 5-20 százalékánál májzsugor alakul ki. Miközben a hepatitis B ellen 1999 óta iskolai kampányoltás keretében minden fiatalt beoltanak, a hepatitis C ellen az orvostudomány máig nem rendelkezik hatékony védőoltással, hangsúlyozta az intézményvezető, aki arra is felhívta a figyelmet, a hepatitis vírus B és C fajtája sem terjed nyállal.

Az intravénás szerhasználók kisebb eséllyel fertőződnek meg a HCV vírussal, ha kerülik a közös tűhasználatot. A vírus azonban tetoválással és testékszer behelyezésével is fertőzhet, ha a festék, vagy a tű fertőzött, tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!