Hírek

2016.10.13. 19:30

Véradó tűzoltók - Segítenek az embertársaikon

Pápa - Összesen 24-en jelentkeztek a pápai tűzoltóság állományából a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából szervezett országos véradásra, így közel tíz liter vért tudtak felajánlani a rászorulóknak.

A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Vöröskereszt által a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja alkalmából rendezett országos véradásához. A pápai kirendeltségen 24 tűzoltó adott vért.

A természeti katasztrófák csökkentésének világnapját 1987-ben az ENSZ hozta létre abból a célból, hogy megemlékezzen a természeti katasztrófák áldozatairól, és ráirányítsa a figyelmet a katasztrófák okaira. Magyarország 1999-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A világnapot minden év október második szerdáján tartják. Erre a napra szervezték az országos véradást is.

Több társához hasonlóan Fusz Róbert címzetes tűzoltó főtörzsőrmester is részt vett a véradáson
Fotó: Babos Petra

- Olyan nagy létszámban jelentkeztek kollégák vért adni, hogy gazdaságosabbnak tűnt helyben megtartani a véradást. Az állományból összesen 24 fő jelezte a részvételét, ami közel 10 liter vért jelent a rászorulóknak. Ezen a világnapon évente tartunk véradást, de a jövőben a Flórián-naphoz kötődően is szeretnénk megszervezni - tudtuk meg Csillag István tűzoltó alezredestől, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Pápai Katasztrófavédelmi Kirendeltségének vezetőjétől, aki 1991 óta maga is rendszeres véradó. Szakály Mónika, a Magyar Vöröskereszt területi vezetője elmondta, hogy régóta jó kapcsolatot ápolnak a helyi tűzoltósággal. Több közös munkában is részt vesznek, ilyen volt például a nemrég megrendezett katasztrófavédelmi gyakorlat, most pedig helyszínt kaptak a tűzoltóság épületében az éves véradás megszervezésére.

- Köszönettel tartozom azoknak, akik eljöttek ma vért adni, hiszen minden véradó három másik ember életét menti meg. Az éves tervünkbe rendszeresen beépítjük a mai napot, sokat jelent ez számunkra. Ezenkívül vannak olyan tűzoltók, akik többször is adnak vért az esztendő során - jegyezte meg Szakály Mónika.

A pápai Gróf Esterházy Kórház laboratóriumi intézetében minden pénteken 8 és 11 óra között várják a véradókat, akik a Vöröskereszt egyik szponzorának köszönhetően most 10 ezer forintos üdülési utalványban is részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!