Hírek

2016.05.14. 14:09

Végvári vitézek a veszprémi várban - Csatajelenet, bajvívás, fegyverzetbemutató történelmi helyszínen

Veszprém – A végvári időket idézte egy napra a vár, ahol páncélosok, fegyveresek vonultak fel és csaptak össze.

Kutasi Zsófia

Az 1566. június 30-i veszprémi csata volt a témája az Emlékhelyek Napja rendezvénynek, melyhez Veszprém első alkalommal csatlakozott. S. dr. Perémi Ágota, a szervező Laczkó Dezső Múzeum igazgatója elmondta, a vár területén több helyszínen szerveztek hagyományőrző programokat, bemutatókat, előadásokat. Az interaktív programokon a látogatók kipróbálhatták a korabeli fegyvereket, felszereléseket is. 1566. június 30-án a magyar és német csapatok együttes erővel támadták meg a várban a törököket. A véres küzdelemben végül a keresztény csapatok is összecsaptak. Ezt a történelmi eseményt idézték meg hagyományőrző egyesületek, szakemberek.

Rainer Pál történész és Szilaj Rezső, a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium tagja tartott előadást az egykor a magyar csapatokat vezető Gyulaffy László életéről, majd az 1566-os csata helyszíneit járták végig a várban az érdeklődőkkel. Zsolnay Gábor élő történelemórát tartott fegyverzet-, páncélzat-, viseletbemutatóval, érdekes párbajtörténetekkel, anekdotákkal. Az érdeklődők megismerkedhettek a korabeli fegyverek használatával és az egykori gyors küzdelmekkel, a páncélok, fegyverek hatásával a Hősök Kapuja teraszán.


Bajvívást, vívást, "vitézi tornát" mutatott be a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium a Hősök Kapuja teraszán és a volt közgazdasági iskola udvarában, melyet Zsolnay Gábor és a Bajvívó Magyarok  zenés végvári harci bemutatója követett.

A programot a Gyulaffy László Hagyományőrző Bandérium és a Bajvívó Magyarok zárták bajvívással, vívással, izgalmas csatajelenettel: a várat védő törökök a magyar és német csapatokkal csaptak össze.

A programot a Hősök Kapuja Látogatóközpont szervezte.

Az Emlékhelyek Napja 2016 országos rendezvénysorozathoz a Laczkó Dezső Múzeum - Hősök Kapuja mellett csatlakozott a Művészetek Háza, a Szaléziánum, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Tourinform Veszprém.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!