Hírek

2017.04.11. 11:58

Miniszter a hegyen: Mi magyarok, értékeljük azt, ami a miénk

Hegymagas - Fontos feladatunk gyarapítani és jól láthatóvá tenni a nemzeti parkok értékeit. A védjegy azt a célt szolgálja, hogy lássák az idelátogatók, hogy milyen kincsekkel rendelkezünk és hogy támogassuk a termékeket készítőket.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a Nemzeti Parki Termék Védjegy Körút nyitórendezvényén Fazekas Sándor Földművelésügyi Miniszter. A Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében létrehozott egy éven át tartó promóciós- és marketing körút első állomásán, a Szent György-hegyi Szászi Birtokon a miniszter arról beszélt, hogy mi, magyarok tudjuk értékelni azt, ami a miénk. A természetet, és amit az ember ahhoz hozzátett.

- Fontos feladatunk a régi és még régebbi ízek megtalálása, azok gyarapítása és  hogy jól láthatóvá tegyük ezeket az értékeket. A védjegy célja az is, hogy támogassuk a termékeket alkotókat, hiszen a nemzeti parkok területén és a védett területeken megtermelt javakat így tudunk helyzetbe hozni. Lényeges, hogy az itt termelt anyagokból mesterséges adalékok nélkül készüljenek a termékek.

Meggyőződésem, hogy a védjegy rendszer újabb energiákat is szabadított fel, az elmúlt években egyre több termék kapta meg a védjegyet.  Már 158 gazdálkodó több, mint 600 termékéről van szó, köztünk egyedi különlegességekről. Örülök, hogy sok rendezvényen bemutathatták már a termékeket, de a nemzeti parkokban és szálláshelyeken szintén ott vannak. Így ha valaki látogatóként érkezik, nem csak élményekkel, hanem kézzel fogható emlékekkel gazdagabban távozhat.

Szászi Endre házigazda és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a körút első állomásán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Egyes programokon pedig a fogyasztók a megismerkedhetnek a termelőkkel, a termékeket készítőkkel, fontos a személyes kapcsolat is. Amennyiben a Természetes Ízeket Előállítók Közössége (T ÍZEK) felkarolja az ügyet, a szerződés segíti, hogy egyre több magyar és külföldi ismerje meg ezeket a kincseket. Azonban nem elhanyagolható a kellő szervezettség sem, hogy azokat az érdeklődőket, a természetjárókat megtaláljuk, akik a táj szépségei mellett az ember által előállított javakat is keresik – mondta a miniszter és gratulált a kezdeményezéshez, valamint jelezte, hogy a nemzeti park most induló pályázatával már a borok is bekerülhetnek a védjegyes sorba.

A rendezvényen Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegy rendszerét ismertette, örömét kifejezve, hogy a túra első programját a Balaton-felvidéken rendezik. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár a nemzeti parki termék védjegyrendszert mutatta be, Takács Tamás a nemzeti park termék védjegyes zánkai Gyógynövény-völgy vezetője a védjegyhasználók lehetőségeiről és feladatairól beszélt.

Az eseményen a földművelésügyi minisztérium és a T ÍZEK közötti együttműködési megállapodást írt alá Fazekas Sándor és Kangur Tibor ügyvezető. Az együttműködés célja, hogy segítse a Nemzeti Parki Termék Védjegyhasználók hatékonyabb piacra jutását, valamint koordinálják azok marketing tevékenységét és növeljék a védjegyrendszer ismertségét. A körút nyitórendezvénye egyben üzleti találkozó is volt, ahol a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén illetékes döntéshozók, turisztikai szolgáltatók és szakemberek találkozhattak a helyi értékeket, termékeket előállító védjegyes termelőkkel, szolgáltatókkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!