Hírek

2017.06.16. 11:38

Vandál pusztítás a Kálvária Kápolnában

Márkó – A helyi emberek meghitt helyévé vált, tisztelettel, kegyelettel jártak ide, megemlékezve az ősökről, de most megszentségtelenítették azt a helyet, ami Márkó büszkesége volt – mondta Hartmann Antal.

Molnár Sándor

Hétfőn a márkóiak szomorúan értesültek róla, hogy betörtek a falu jelképének számító kápolna épületébe, amit 1839-ben építettek a betelepült őseik. A vasárnapi vandál pusztítás után siralmas képet mutatott az épület, amelyet egy héttel korábban a falu lakói rendbe tettek, kitakarítottak és feldíszítettek.

Hartmann Antal egyházi képviselőként és a falu első embereként is felháborodva mutatta meg a pusztítás nyomait
Fotó : Molnár Sándor

– A vandálok semmit nem loptak el, de mindent tönkretettek, elpusztítottak. Összetörték őseink ajándékát, a toporci Madonnát, amit a világháborúban is megóvtak, elhantolták. A háború befejezése után letakarították, és újra elhelyezték a kápolna oltárán. Összetörték a Jézus szobrot, gipsz szobrokat, a Márkóról elszármazott emberek festményeit is tönkre tették. Az ablakokat vázákkal dobálták be. A tabernátumot, a faragott vázákat elégették, a padokat megfaragták – sorolja feldúltan Hartmann Antal polgármester, aki egyben egyházi képviselő is. Egyedül az oltár feletti fakeresztet és az alatta lévő képet hagyták meg.

A kápolna és a 14 stáció, annak tiszteletére épült, hogy a település már több tűzvészt is átélt. Az elmúlt közel kétszáz év során két beavatkozás történt az emlékhelyen. Az egyik 1872-ben, amikor megépült mindenki örömére a Fehérvár-Veszprém-Celldömölki vasútvonal, amely kettévágta a stációsort. A másik nagy törés a II. világháború után érte a helyet, amikor páncélosok szétlőtték a kápolnát. 1989-ben Márton Antal kanonok és a falu összefogásának köszönhetően, saját pénzből és külföldi támogatásból épült újjá a stációsor és a kápolna.

A hétfői bejelentés után a rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást és valószínűleg már a tettesek is megvannak – tette még hozzá Hartmann Antal, bár erről hivatalos értesítést még nem kaptak. Reméli, hogy súlyos büntetés vár az elkövetőkre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!