Hírek

2016.09.23. 11:25

Válasszon Ön! - Prima Díj: október 2-ig lehet szavazni

Veszprém - A Vállalkozók Országos Szövetségének Veszprém Megyei Szervezete Veszprém Megyei Prima Díjakat ad át a megye kiemelkedő művészei, alkotói, tudósai, neves sportolói, a közművelődésben kiemelkedő munkát végző szakemberek számára.

Tremmer Tamás

A jelöltek közül hármat a kuratórium, egyet pedig a megye lakossága választ. A két döntés egymástól független, ami azt jelenti, hogy adott esetben a Prima díjas és a közönségdíjas személye akár egybe is eshet. A kuratórium már kiválasztotta a három Prima díjast, most a Napló olvasóin a sor, hogy válasszanak a jelöltek közül.

A XII. megyei Prima Díjátadó Gálaest november 18-án, pénteken, 18 órakor lesz, az ünnepséget a hagyományoknak megfelelően a veszprémi Megyeháza Szent István Termében tartják. A hagyományokat követve a három Veszprém megyei Prima Díj egy-egy millió forint tiszteletdíjjal jár, a közönségdíjas 250 ezer forint tiszteletdíjban részesül.

A közönségdíjasra szavazni az újságból kivágott szelvényen, levélben, telefonon és sms-ben lehet. A Naplóban talált szelvényt küldjék be címünkre: 8201 Veszprém, Pf. 161. A borítékra írják rá: Veszprém Megyei Prima Díj 2016.

Szavazni a 06(91)331-033-as emelt díjas telefonszámon is lehet.

Küldjön sms-t a 06/91 33 10 33 számra, az üzenetbe írja be az PRIMA kódot majd az Ön által támogatott jelölt kétjegyű sorszámát (pl. PRIMA02)!

Vagy hívja a 06/91 33 10 33-as számot és a telefon nyomógombjainak segítségével adja meg a kiválasztott jelölt kétjegyű sorszámát.

Az sms díja bruttó 99 Ft. A hívás díja ugyancsak bruttó 99 Ft.

Technikai háttér: Studio10, info: 220 6052

Szavazni október 2-án 24 óráig lehetséges.

A Napló e heti számaiban valamennyi jelölt szakmai életútját ismertetjük, közülük olvasóink egyvalakit közönségdíjra javasolhatnak. A következő Veszprém Megyei Prima Díj jelöltekre voksolhatnak:

01. Bárány László rendező-operatőr (Magyar színház- és filmművészet)

Televíziós munkáit 25 éve, a Veszprém TV-ben kezdte, első filmjeit Somody Zsuzsával készítette. Márkus Józseffel, az MTV rendezőjével forgatott először külföldi produkcióban (Leslie Mandoki, München). Élő megaközvetítések kameramanja (atlétikai EB), hírstábokkal forgatott az USA-tól Európa nagyvárosain át Izraelig. Dolgozott számos reklámban, majd olyan játékfilmekben, mint a Hídember, vagy a Napoléon (Gerard Depardieu, Christian Clavier, John Malkovich). Első jelentős dokumentumfilmje a Soá napja, a Veszprém megyei holokausztot ábrázolja. Az alkotást az Oktatási Minisztérium tankönyvvé nyilvánította. Szabó István Oscar-díjas rendező támogatásának köszönhetően számos filmet rendezhetett még a témában. Mészáros Zoltánnal több mint 15 TV-filmet készített a VeszprémFest előadóival, melyek a Magyar TV és más csatornák műsorain voltak láthatóak. Planetárium és 3D filmeket gyártott a Pannon Csillagda részére, a Vatikáni Csillagvizsgáló, Charles Duke űrhajós és a Marokkói Mars Obszervatórium közreműködésével. Kováts Péter hegedűművésszel kultuszteremtő filmet forgatott Auer Lipót hegedűművész életéről Gyökerek és ágak címmel.

02. Berzevici Zoltán gitáros, versénekes (Magyar zeneművészet)

1955-ben Kaposváron született. Zenei tanulmányait a veszprémi Csermák Antal zeneiskola stúdiójában kezdte nagybőgő, basszusgitár szakon. Nyitrai Endre tanítványa. Klasszikus gitáron Dunai Lászlónál tanult. A veszprémi ARÉNA színjátszó csoport zeneszerző-előadója (1975-1985) Első önálló estje 1988-ban volt a Veszprémi Egyetem színpadán. 1990-től egyetemek klubjaiban, művelődési házakban és fesztiválokon énekli a magyar költők verseit. Fellépett a Budapest Sportcsarnokban Márta Istvánnal (1992) és a Sziget Fesztiválon a RUM formációval (1994) 27 évig működött közre polgári esküvők szertartásain dalaival. 2002-ben felkérésre elkészítette Ajka város himnuszát Fenyvesi Ottó versére. 2016-ban a Hanghordozók-énekmondók Kárpát-medencei versenyén dalát a döntősök közé válogatták. Hangfelvételei a Magyar Rádió szalagtárában megtalálhatók.

Díjak: Országos Dalos Találkozó I. díj (Székesfehérvár 1989) (Gödöllő 1998)

Kaláka Nemzetközi Folkfesztivál, Fő-díj a Bűvölő együttessel (Diósgyőr 1989)

NetVers Fesztivál, Szólista I. díj (Győr2008)

Zenés irodalmi kiadványai hangkazettán: Ölelve és ahogy lehet, Van időd, Útközben

CD-n Útközben (veszprémi költők verseivel), Erről a partról, Nagyvárosi tangó

03. Donát Tamás újságíró (Magyar sajtó)

A Veszprém Televízió adásszerkesztő- műsorvezetője. Negyven éve folyamatosan jelen van az írott és az elektronikus médiában. Napi munkája mellett mintegy harminc könyv szerzője, társszerzője, szerkesztője, kiadója. Társszerzője a második kiadást is megélt Marian Cozmáról szóló kötetnek, amely román nyelven is megjelent.

Napilapos újságíróként tizenhárom évig dolgozott a Naplónál, ahol azóta is folyamatosan publikál. Alapító tagja a megyeszékhely hetilapjainak, az idén harminc éves Veszprém Televíziónak, ahol műfajokat és műsorokat teremtett. Több mint tíz évig volt a hír és közéleti magazinok felelős szerkesztője. A kezdetektől segítette a világhírű veszprémi férfi kézilabda csapat sajtómunkáját. Ötszáz mérkőzésüket közvetítette.

A Nemzeti Sport megyei vezető tudósítói munkáját (1996-2013) aranygyűrűvel jutalmazta. 1988-ban Veszprém Megyéért Arany Fokozatot vehetett át. 1994-ben a második legrangosabb magyar sportkitüntetéssel, az Esterházy Miksa díjjal jutalmazták. 1997-ben a Magyar Sajtó Napján ezüst emlékérmet vehetett át. 2000-ben Pro Meritis ezüst emlékérmet kapott Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatától.

04. Gelencsér András egyetemi tanár, rektor (Magyar tudomány)

1966-ban született Kisvárdán. MTA doktori címét 2002-ben szerezte. Jelenleg a Pannon Egyetem egyetemi tanára, az intézmény kinevezett rektora, az MTA-PE Levegőkémiai Kutatócsoport vezetője. Szakterülete a levegőkémia, ezen belül a légköri aeroszol részecskék kutatása. Nevéhez fűződik a légköri humuszképződés jelenségének első kísérleti bizonyítása. Munkásságának kiemelkedő eredménye az a felismerés, hogy a beérkező napsugárzás elnyelésében a korom mellett a biomassza égetésből származó szerves részecskék is fontos szerepet játszanak. A Springer kiadó gondozásában megjelent angol nyelvű monográfiájában elsőként foglalta össze a légköri széntartalmú részecskékre vonatkozó ismereteket. Nemzetközi elismertségének számos neves külföldi kutatóintézettel való szoros szakmai együttműködést és több közvetlenül elnyert EU pályázatot köszönhet. 2011-ben a Mindentudás Egyetemén tartott televíziós előadást az emberi tevékenység levegőkörnyezetre gyakorolt hatásairól. 2015-ben jelent Füstbe ment bolygó című ismeretterjesztő könyve.

05. Horváth Adrián karnagy, zenetanár (Magyar zeneművészet)

1970-ben született Kiskőrösön. Nyolc évesen kezdett zenét tanulni. A zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után Veszprémbe került – máig itt él –, katonazenészként a Légierő Zenekarba. Munka mellett szerzett szociálpedagógusi, harsonatanári és karnagyi diplomát. 2007-ben kinevezték a Légierő Zenekar karmester-helyettesének.

2011-ben megvált a katonazenekartól. A diplomáját kiegészítette egyetemi szakkal, így a Pápai Református Kollégium és Gimnáziumában éneket, a Művészeti Szakgimnáziumában zeneismeretet és kreatív zenét taníthat.

Életét a tanításon kívül három fontos dolog tölti ki. Első a fúvószene. 2008-tól karmestere Pápa Város Fúvószenekarának, akikkel számos sikerben részesülhetett. Másik fontos dolog az életében a hagyományaink felkutatása, megőrzése. Ezirányú tevékenysége gyümölcse Gáty Zoltánról szóló könyve, ami az egykori Pápai Kollégium tanárát mutatja be és a Két évszázad fúvószenéje Pápán c. könyv, ami Pápa gazdag fúvós kultúráját tárta fel. Harmadik kedvelt tevékenysége a zeneszerzés, hangszerelés. Utóbbiból tankönyvet is írt Fúvószenekari hangszerelés címmel.

06. Krámer György táncos, koreográfus (Magyar színház- és filmművészet)

Táncművész, koreográfus, színházi ember. Az Állami Balett intézetben diplomázott 1979-ben. Pályáját a Győri Balett alapító tagjaként kezdte. Volt a Szegedi Balett és a Budapesti Operett Színház balett igazgatója, a Rock Színház vezető koreográfusa, a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője. Táncolt és tanított Izraelben, és Görögországban. Alig akad színtársulat hazánkban, ahol ne fordult volna meg. Koreográfusként számtalan musical, operett, opera táncait, prózai előadások mozgáskompozícióit készítette. Rendezőként mesejátékokat, musicaleket, prózai előadásokat vitt színre. Két eredeti táncfilmet készített a MTV-ben. Több mint húsz önálló táncszínházi művet komponált. Veszprémbe 1992-ben szerződött, a Petőfi Színház társulatához. Azóta megszakítás nélkül jelen van a város színházi életében. Legfontosabb feladatának a táncszínházi műfaj megszerettetését tartja. Megalakulása óta a Pannon Várszínház tagja, a Tánc fesztiválja művészeti vezetője. Harangozó díjas, A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének kitüntetettje.

07. Mészáros Zoltán koncert- és fesztiválszervező (Magyar közművelődés)

1966-ban született Veszprémben. 1985-ben a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban érettségizett, 1990-ben Pécsett szerzett földrajz–testnevelés szakos tanári diplomát, majd Veszprémben angol szakos tanári oklevelet. Az egykor legnépszerűbb balatoni adó, a Rádió Jam egyik alapítója, aminek frekvenciáit később a Klubrádió vásárolta meg, ezzel sikerült megalapoznia a későbbi projektjeit.

A Jam zenei fesztiválokat is rendezett, itt megtanulhatta a koncertszervezés fortélyait, másfelől kellő anyagi tőkét biztosított az általa megálmodott vendéglátóhely létrehozásához, az Oliva Étteremhez. A felsőörsi roma zenei szakkollégium létrehozása, a Snétberger Zenei Tehetség Központ egyedülálló vállalkozás. 2007-2015 októberéig a központ - Snétberger melletti - alapítója és ügyvezetője.

Mészáros Zoltán összes projektje kapcsolódik a minőségi muzsikához. A VeszprémFest egy - immár a második évtizedében járó  - dinamikusan fejlődő kulturális nagyrendezvény, amely mára az ország egyik legszínvonalasabb zenei fesztiválja lett, világhírű előadókkal, legyen szó világzenéről, jazzről, klasszikus zenéről, operáról, vagy pop zenéről.

08. Muraközy Péter koncert- és fesztiválszervező (Magyar közművelődés)

Enyhe Fintor, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Expresszó Klubmozi és Kávézó, Patrióta Lokál, DC, Incognito kávézó, Tűztorony vendéglő, Sziget Fesztivál, VOLT Fesztivál, Balaton Sound, Hangvilla – állomások Muraközy Péter életéből. 1970-ben született. A Kállai Éva Gimnáziumban érettségizett, utána Városi Művelődési Központban (Dimitrov) volt filmtáros. Elkezdte a szombathelyi tanárképző főiskola népművelő szakát, ám nem fejezte be.

Dobolt a Karantén és Tabu (1983–1992), valamint a Kampec Dolores (1992–1995) zenekarokban. Részt vett az Enyhe Fintor klub megalakításában és működtetésében (1992–2000). Az Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője 1999-től. Nevéhez fűződik többek között Veszprémben az Expresszó Klubmozi és Kávézó, a Patrióta Lokál és az Egyetemi Diákcentrum létrehozása. A Sziget Fesztiváliroda munkatársa, a Volt és a Balaton Sound fesztivál programigazgatója. Veszprém Város Önkormányzata kultúraszervezői tevékenységének elismeréseképpen 2009-ben Gizella-díjjal tüntette ki.

2013-tól a Hangvilla rendezvényekkel való megtöltéséről gondoskodik a Programirodán keresztül.

09. Recercare Régizenei Műhely zeneművészeti műhely (Magyar zeneművészet)

A Recercare Régizenei Műhely egykor azzal a céllal jött létre, hogy a Veszprém vonzáskörzetében élő, vagy oda valamilyen szállal kötődő, régizenével foglalkozó muzsikusoknak lehetőséget biztosítson együttgondolkodásra, kísérletezésre és fellépésre. A Műhely profilja a középkori és reneszánsz egyházi és világi zene lett, illetve e két terület lehetséges összefonódási felületei. Az évek folyamán, izgalmas műhelymunka keretei között számos műsort állított össze a zenekar (Musica Ficta, Ars Subtilior, Llibre Vermell...), mintegy ötszáz év zenei anyagából válogatva, melyet leggyakrabban Veszprémben és a Balaton-felvidék műemlék templomaiban hallhatott a közönség.

A közös fellépéseken túl a Műhely tagjainak munkásságához köthető többek között az idén nyáron negyedik alkalommal megrendezett „Veszprémi Régizenei Napok" eseménysorozat, melyen évről-évre koncertek, kurzusok és előadások várják a régizene iránt érdeklődő közönséget. Az együttes tagjai: Király Nóra – ének, középkori hárfa; Suda Magdolna – ének; Kallai Nóra – viola da gamba; Nagy Csaba – lant; Reményi Árpád – lant; Sipos Csaba – ütők; Vikman Pál  - ének, Kovács Előd – narráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!