Hírek

2017.06.16. 15:32

Korszerű digitális eszközökkel mutatják be a tihanyi Belső-tónál élő ürgeállományt

Tihany - Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója ismertette azt a bruttó 11 millió forint értékű, Citellus show-ként elnevezett beruházást, melynek célja, hogy a tihanyi Belső-tó melletti gyepterületeken élő ürgeállományt korszerű digitális eszközökkel mutassák be az Levendula Házba látogatóknak.

Leitner Vera

A beruházásnak köszönhetően folyamatos terepi megfigyelés alatt tarthatják a fokozottan védett ürgéket. A valós idejű felvételeket három kültéri és egy beltéri számítógépes terminálon tekinthetik meg az érdeklődők. A Belső-tó körüli, korábban kaszálóként használt gyepes területen jelenleg 600–1000 közti példányszámú ürgepopuláció él, a kihelyezett kamerarendszer az állomány életét mutatja be az idelátogatóknak, hozzájárulva a település és a Levendula Ház turisztikai programkínálatához.

Tihany elsősorban a turizmusból tud megélni, s ehhez az itt működő két, erős szervezet, a bencés apátság és a nemzeti park is hozzájárul, akiknek a jövőt illetően is van elképzelésük, mondta el Tósoki Imre polgármester, aki reméli, a most bemutatott projekt és a további beruházások egyaránt sikeresek lesznek a BfNPI és a Tihanyi-félsziget számára is.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, a projekt közvetve a ragadozómadár-védelemről szól, hiszen számukra természetvédelmi érdek, hogy az ürge mint táplálékbázis rendelkezésre álljon. Az ürge fokozottan védett állat, természetvédelmi eszmei értéke példányonként 250 000 forint. A beruházás a Veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében című Life+ pályázat projektelemeként valósult meg, így a ragadozó madarak, de elsősorban azok zsákmányállatai iránti társadalmi tudatosság kialakulását hivatott elősegíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!