Hírek

2017.07.12. 18:05

Uram, ön halálos beteg! - Figyelmeztető rendőrségi előadás a csalók ellen időseknek Veszprémben

VESZPRÉM - Egyre népszerűbb az internet és a telefon a csalók körében, akik ma már így keresik fel áldozatukat, erre figyelmeztettek a Veszprémi Rendőrkapitányság rendőrei egy találkozón a rendőrségen, ahová főleg idős embereket hívtak meg kedden.

Kovács Erika

- Ön nyert! - például ezzel hívják fel az embereket a kitűnően kommunikáló, lehengerlő stílusú, gátlástalan, jól felkészült csalók. - Elsősorban az idősebbeket keresik, mert azt gondolják róluk, hogy őket könnyen meg lehet győzni, utalt a csalók egyik trükkjére Orsós Károly őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság megelőzési előadója, aki Hebling Ernő alezredessel és Tahin László alezredessel együtt idézett fel olyan eseteket, amelyekből mindenki sokat tanulhat, az elkövetők pedig már a rendőrség vendégszeretetét élvezik.

Tahin László alezredes a termékbemutatók kapcsán hívta fel az idősek figyelmét az óvatosságra a rendőrségen
Fotó: Kovács Erika

Az esetekről kiderült például, a csalók az embereket csábító nyereménnyel hívják fel egy telefonos cég képviseletében. A nyereményt elmondásuk szerint csak akkor vehetik át, ha bankautomatánál számokat írnak be, amit ők mondanak, ezzel az áldozatoktól kisebb-nagyobb összeget csalnak ki. Interneten pedig úgy csapnak be másokat, hogy előbb a terméket kérik, a fizetést későbbre ígérik, amiből nem lesz semmi. Kiderült, sok csaló a termékbemutatóra "utazik", ahol már több embertől csaltak ki rengeteg pénzt.

Veszprémben pedig álorvosok vizsgáltak embereket, akikkel adatlapot is kitöltettek, majd halálos betegséggel riogatták őket. Azt mondták nekik, ebből csak akkor gyógyulhatnak ki, ha például nyakmasszírozót vesznek félmillióért. Sajnos többen bedőltek nekik, és azt sem tudták, hogy a masszírozó bolti ára mindössze 17 ezer forint.

Barcsai Ferencné, akihez már betörtek korábban, kérésünkre elmondta, ő amiatt vett részt a rendőrségi tájékoztatón, hogy megismerje a csalók trükkjeit és ne legyen ismét áldozat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!