Hírek

2017.02.07. 19:55

Új közvilágítás, napelempark és elektromos busz

Nagyvázsony - Szeretnék rávenni a turistákat arra, hogy ne csak a várat, hanem a környék természeti és megépített örökségeit is megnézzék.

Molnár Sándor

Az idei évben sok újdonságot terveznek a településen. Ezek egy része pályázati forrásból valósul meg, de lesz saját beruházás is.

– A napokban elindul, már átadtuk a munkaterületet, a teljes, komplex közvilágítás megújítás. Ehhez csatlakozik egy napelempark pályázatunk, amely hat faluval közös naperőművet jelent, amely a települések közintézményeinek az elektromos áramát állítja majd elő – tájékoztatott Fábry Szabolcs polgármester.

Fábry Szabolcs polgármester áll az egyik régi villanyoszlopnál. Itt lesz a kezdőpontja az új közvilágítási rendszernek Fotó : Molnár Sándor

Elmondta még, hogy a pluszban termelt áramot értékesíteni fogják a szolgáltató hálózatán keresztül, így az önkormányzat bevételhez jut. A településen egy új utcát is megnyitnak, ahol a telkeket önköltségi áron, illetve gyerekes családok esetén komoly kedvezményekkel árusítják. A felkínált telkek harmada már gazdára is talált, főként CSOK-ot ( családi otthonteremtési kedvezményt ) felhasználó vásárlók által.

Elindul Nagyvázsonyban a vár fejlesztése is, idén a kutató munkával, majd jövő évben részben, vagy teljes egészében lezárják a várat, hogy egy, egymilliárd forintos állami program keretében megkezdődhessenek a munkálatok. Ez idő alatt szeretnének valamilyen extra látványossággal szolgálni, illetve rávenni a turistákat arra, hogy ne csak a várat, hanem a Pálos kolostort, a Szent Jakab romokat, a Szent István templomot, a környék természeti és megépített örökségeit is megnézzék. Viszont nehéz a településre látogatókat elmozdítani a vártól. Mivel az erőd környéki kis utcák le vannak zárva az autóforgalom elől, ezért két gyűjtő parkolót alakítottak ki, és azt tervezik, hogy elindítanak egy elektromos buszjáratot, amely körbejárja a falut. A közönséget az említett két parkolóból összegyűjtik és elviszik a helyi látnivalókhoz.

A magyar gyártású elektromos busz február végén – március elején érkezik meg Vázsonyba

– Rájöttünk, hogy ezt az elektromos buszt mi magunk is meg tudjuk finanszírozni - lízing formájában, és érdemes is rá költeni. Hétköznap megoldhatjuk vele a gyerekek és a nyugdíjasok szállítását. Napi öt alkalommal menetrendszerűen jár majd a faluban, ezen kívül kiváltja a szociális ebédkiszállítást, a levélkihordást. Egyrészt rengeteg gázolajat megtakarít, másrészt szemléletet formál, harmadrészt, főleg szezonálisan munkahelyet is teremt. Két-három éven belül kitermeli a lízing árát – sorolja az érveket a polgármester az új látványosság mellett, amelynek a gyártása már folyamatban van és várhatóan február végén - március elején érkezik meg a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!