Hírek

2015.11.27. 12:18

Tűzesetek Veszprémben – parancsnoki ellenőrző gyakorlatok a veszprémi tűzoltóknak

Három nap alatt, három legmagasabb riasztási fokozatú tűzeset is történt Veszprémben.

Hétfőn a Csolnoky Ferenc Kórházban, kedden a Pannon Egyetem épületében, míg szerdán a Polgármesteri Hivatalban. Szerencsére, nem éles helyzetekről kell beszámolnom, hiszen csak parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartottak a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja részére.

Hétfő délután hatkor riasztották a veszprémi „C" szolgálati csoportot a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba. A helyszínre három fecskendővel, egy vízszállítóval és egy magasból mentővel vonultak a tűzoltók. A felderítés során megállapítást nyert, hogy a D épület első emeletén egy irodahelyiségben keletkezett tűz. Tüzetesen átvizsgálták az épületet, de nem találtak bent senkit. Ezzel párhuzamosan a tüzet két vízsugárral eloltották.

Fotós: Auerbach Róbert tű. ftőrm., Csépányi- Barczi Petra tű. fhdgy.

Másnap a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának épületében lévő, körülbelül húsz négyzetméteres helyiség gyulladt ki, melynek következtében a kilencedik és tizedik szint füsttel telítődött. Az épületben száz ember tartózkodott, őket a tűzoltók épségben kimenekítették, senki sem sérült meg a tűzeset kapcsán. A feltételezett tüzet két vízsugárral oltották, míg a továbbterjedés megakadályozására egy úgynevezett létrasugarat is szereltek.

A „B" szolgálati csoport feladata sem volt egyszerű a szerdai gyakorlaton, amit a veszprémi Polgármesteri Hivatal épületében tartottak. A feltételezés szerint az alagsorban található, körülbelül húsz négyzetméter alapterületű irattárban keletkezett tűz. A helyszínen a tűzoltók azonnal megkezdték a felderítést, átvizsgálták az épületet bent rekedt emberek után kutatva, de a hivatalban már nem tartózkodott senki. A gyors beavatkozásnak köszönhetően a lángok nem terjedtek át a szomszédos helyiségre. A lángokat végül három vízsugárral tudták körülhatárolni majd eloltani. A folyosók és a lépcsőházak füsttel telítődtek, melyeket ventillátorral kiszellőztették.

A gyakorlatok célja, hogy a tűzoltók készségszintre fejlesszék mind a magas épületekben keletkezett tüzek, mind pedig a pincetüzek oltásának folyamatát, taktikáját. Nádai Balázs tű. őrnagy, a Veszprémi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vizsgálta, hogy a tűzoltók betartják-e a tűzoltási szakutasításba foglalt, a felderítésre vonatkozó szabályokat.
A parancsnok végül mindhárom gyakorlatot megfeleltre értékelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!