Hírek

2016.12.03. 20:59

Térségben gondolkoznak

Badacsonytördemic - A napokban az ország legismertebb néptáncosai közé kerültek a Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportjának tagjai.

Tóth B. Zsuzsa

Megyénket egyedüliként képviselték a televíziós Fölszállott a Páva tehetségkutató versenyen, amelyben a televíziós elődöntőig menetelt a csupán hét éves együttes három éves csoportja.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

A táncos gyerekek produkciója magas színvonalat képviselt, a nyárádmagyarósi táncokkal szenzációs hangulatot teremtettek az adásban. A gyerekek fiatal korukat meghazudtolva ropták, elvarázsolva a zsűrit és a közönséget. Szabó Csaba együttes vezető tanítványai ugyan nem jutottak tovább, de jelentős eredmény, hogy a nagy múltú Nógrád Táncegyüttes utánpótlás csoportjával kaptak azonos pontszámot.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

Csaba úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a kiesést nem élték meg kudarcként a Kukonyák. Annál is inkább, hiszen oktatóik és szüleik előre felkészítették őket egy esetleges ilyen helyzetre. Ugyan a csoport tagjai a májusi kapuvári előselejtezőtől kezdve töretlenül meneteltek a győzelem felé, de végül a szülők és a nevelők is úgy álltak hozzá, hogy sikerüljön ezen mielőbb túl lenniük.

- Folyamatosan tudatosítottam bennük, hogy nem a győzelemért vesznek részt a versenyen, hanem azért, hogy megismerjenek más együtteseket, táncokat. Összességében jól élték meg a versenyt, érzik a pozitív hatásait. Sok meghívást, jó visszajelzéseket kapunk, meghívások, felkérések érkeznek, megbecsülnek bennünket. Érdemi előrelépésnek élték meg a gyerekek a szereplést. Tudjuk, hogy méltán megérdemelte az első helyet a Jászság táncegyüttes, amely ötven éve a legjobbak közt van. A kukonyás gyerekek négy évvel fiatalabbak, mint ők – mondta Csaba. Megtudtuk továbbá, hogy az együttes már készülünk a jövő évre. Szeretnének részt venni a budapesti gyermek antológián, ehhez szakmai kvalifikáló programokon vesznek részt. Országos rendezvényekre, gyermek fesztiválokra mennek, hiszen a Kukonyákkal már részt vehetnek ilyen megmérettetéseken is.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

- Fontos azonban, hogy térségben gondolkozzunk. Badacsony és Tapolca térségét képviseljük, hiszen a gyerekek is többek közt badacsonytördemiciek, badacsonytomajiak, tapolcaiak, zalaszántóiak, zalahalápiak, káptalantótiak szigligetiek. Így jogosan vettek részt Tapolca testvértelepülése, Pozsony városrésze, Ruzinov együk ünnepségén is a napokban. Őket is meglepte, hogy negyven perces műsoruk meghatotta a nézőket. Nyárádmagyarósi koreográfiát és a felnőtt csoport táncait mutatták be. Augusztusban a csoport Ábrahámhegyet képviselve a csehországi Dobruskában mutatkozott be. Jövőre pedig már az együttes legfiatalabb, Barkócás csoportja is velük tarthat hasonló eseményekre. Ők az általános iskola első, második és harmadik osztályosai közül kerülnek ki, de a legfiatalabb táncosuk még óvodás. A 70 tag legidősebbike harminckét esztendős, a folyamatosan bővülő felnőtt csoportban hat fiú és 12 lány táncol most. Tizenhárom esztendős a legfiatalabb. Ugyanakkor az utánpótlás szintén fontos, közel ötszáz diák közül meríthetnek. Nagy segítséget nyújt számunkra a zalahalápi művészeti iskola is.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

- A gyűjtésre nagy hangsúlyt fektetünk, sajnos ezzel korábban senki nem foglalkozott. Pedig a környékbeli hagyományokra, lépésekre, koreográfiákra az idősek közül még sokan emlékeznek, azokat kérésünkre felelevenítik. Így találtunk a közelmúltban egy üveges táncra Nemesvitán, vagy cséptáncokra, de sok anyag fellelhető a gasztronómiai szokások közül, a borkultúra területéről és viseletek is akadnak. Gazdag a vidék ilyesmiben. A raposkai, kapolcsi gyűjtés igazi kincs. Mi pedig a különféle rendezvényeken bemutatjuk azokat, élményt adva a közönségnek. Utóbbi a környék falvaira jellemző kakasfej levágásos zenészavatás, amelyet jövő tavasszal már bemutatunk a közönségnek. Ezt táncoltuk volna a következő televíziós adásban, ha tovább jutottunk volna. Persze rendkívül sok időt, gyakorlást igényelt volna a meglehetősen fárasztó felkészülés – mondja Csaba. A fiatal, mindössze hét éves együttes repertoárja tehát folyamatosan bővül. Többek közt felcsíki, bakonyi, felvidéki, zalai, vajdaszentiványi, magyarpalatkai, bonchidai, kalotaszegi, sárközi, sőt, még román koreográfiákat is bemutatnak. Kádár táncot, verbunkot járnak nagy pontossággal, a megjelenésre, viseletre ugyancsak ügyelve. No és új tagokat is várnak mindig maguk közé.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

A Tördemic Néptáncegyüttes Egyesület elnöke, Szántai Attiláné elmondta lapunknak, hogy mivel az együttes egyesületként működik, a támogatók és adományozók segítsége nélkül nem tudtak volna eddig elérni. Köszönettel tartoznak a szülőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez. Ahhoz, hogy tovább tudjanak fejlődni, próbálnak pályázati lehetőségeket is igénybe venni, de továbbra is számítanak a népi hagyományaink, kultúránk iránt elkötelezett támogatókra.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja ország-világ elismerését kivívta már fellépéseivel Fotó: táncegyüttes

2009 novemberében alakult, művészeti vezetője Szabó Csaba. Az együttes tagjai Badacsonytördemic, Tapolca és azok környékén élő, népi kultúra iránt érdeklődő lelkes fiatalok. A táncegyüttes célja a tagok minél magasabb szintű szakmai fejlesztése mellett a népszokások hiteles bemutatása, megismertetése, továbbadása a felnövekvő generációk számára. Az együttes 2011-ben elindította utánpótlás csoportját, ezzel lehetőséget adva a gyerekek számára, hogy egész kis kortól sajátíthassák el népi játékokkal, népdalokkal színesítve a magyar néptánc alapjait. A Tördemic Néptáncegyüttes és az utánpótlás csoport művészeti, szakmai irányítását Szabó Csaba (Néptánc-pedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc-díjas) Magas szintű tudását, szakmai ismeretét számtalan országos és nemzetközi versenyen elismerték, a régió igen elismert táncosa végzik. A táncegyüttes működésének fő támogatója Badacsonytördemic Önkormányzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!