Hírek

2015.08.28. 17:27

Szülői nyilatkozat nélkül nem oltanak

Veszprém – Méhnyakrák elleni védőoltást kaphatnak a jövő héten kezdődő tanévben azok a hetedik osztályos lányok, akiknek szülei igénylik azt.

Marton Attila

A védőoltás önkéntes alapon vehető igénybe, a lehetőséget felajánlják valamennyi lánynak, aki betöltötte 12. életévét és a 2015–2016-os tanévben végzi az általános iskola hetedik osztályát, közölte a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya.

A méhnyakrák elleni védőoltás a humán papillomavírus (HPV) azon két típusa ellen nyújt védelmet, amely a méhnyakrákok hetven százalékának kialakulásáért felelős, írta az ÁNTSZ.Valamennyi védőoltásra jogosult lány szülőjének vagy gondviselőjének eljuttatja a beleegyező nyilatkozatot az iskola-védőnői szolgálat, amelyet szeptember 11-éig kitöltve kell visszajuttatni az iskolába, nyilatkozat nélkül nem oltanak be senkit, hívta fel a figyelmet a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya. Azok a lányok, akik még nem töltötték be a 15. életévüket, két oltást kapnak: októberben az elsőt, a másodikat pedig 2016 áprilisában. A 15 év felettieket három dózissal oltják 2015 októberében és novemberében, valamint 2016 áprilisában.

Az ingyenes védőoltás csak az iskola-egészségügyi szolgálatokon belül vehető igénybe, vagyis amennyiben a szülő a háziorvossal, házi gyermekorvossal kívánja beadatni gyermekének a védőoltást, akkor gyógyszertárban kell beszereznie az oltóanyagot. Az előző tanévben a feltételeknek megfelelő tanulók 80,6 százaléka, 1483 tanuló kapott védőoltást Veszprém megyében. Az átoltottság az ajkai járásban volt a legmagasabb (81 százalék), a legkevesebben a balatonfüredi járásban (66 százalék) éltek a lehetőséggel. Országszerte mintegy 38 ezren kérték a védőoltást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!