Hírek

2016.09.04. 10:13

Szirénapróbát tart a katasztrófavédelem hétfőn – nem kell megijedni!

Az elmúlt időszaktól eltérően most nem csökkentett üzemű, hanem teljes körű szirénapróbát tartanak szeptember első hétfőjén Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán és Pétfürdőn, közölte a katasztrófavédelem.

Napló-információ

A MoLaRi-rendszer a veszélyes anyagokkal foglalkozó ipari üzemek környezetében telepített vegyi monitoring-, valamint lakossági riasztó és tájékoztató rendszer. A rendszer alkalmas egyrészt arra, hogy veszélyes anyagokkal kapcsolatos balesetek során azonnal jelezze a veszélyes anyagok környezetbe kerülését, másrészt, hogy a veszélyes anyagok terjedésével kapcsolatos adatokat szolgáltasson a katasztrófavédelem részére.

A MoLaRi-rendszer folyamatos üzembiztonságának fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszer részeit meghatározott időszakonként tesztelik. A riasztó végpontok próbáit általánosságban minden hónap első hétfőjén hajtják végre, évente két alkalommal azonban teljes körű úgynevezett hangos üzemű próbát tartanak a szakemberek.

A rendszer idei második teljeskörű hangos üzemű próbájára 2016. szeptember 5-én 11 órakor lesz, és Veszprém megyében Várpalotán, Gógánfán, Ukkon, Berhidán és Pétfürdőn lehet hallani.

A próba szövege a következő: „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják”.   A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „katasztrófariadó” jelzés két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang. Ezt követően a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják” szöveg hallható. A szöveges részt követően a szirénajelzés következik. A „Veszély elmúlt” jelzés kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés. A szirénajelzést követően a következő szöveg hallható: „A próbának vége!  A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

A katasztrófavédelem kéri településeken élők megértését, mivel a szirénák gyakoribb ellenőrzése, üzempróbája a lakosság biztonsága érdekében történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!