Hírek

2013.06.03. 17:53

Szemétszagot visz a szél

Királyszentistvánon érezhető szemétszag miatt, végső elkeseredésében a nyilvánossághoz fordult Szabó Márta, aki úgy véli, hogy a hatóságok nem tettek semmit a bejelentése ügyében, legalábbis nem kellően kezelték.

Halmos György

- Nem magam, hanem a nyolc hónapos kisunokám miatt aggódom igazán, ezért kezdtem hosszas levelezésbe a hatóságokkal - mondta a hölgy, aki hozzátette: sokat szenvednek az iszonyatos szagtól, ami  való igaz  az utóbbi hónapokban már egyre ritkább. Beszélgetés közben kiderült, hogy három évvel ezelőtt költöztek Veszprémből a kis településre, többek között azért, mert ki akartak szakadni a nagyvárosból.

 



Szabó Márta és fia, Máté. Olvasónk nem maga, hanem pár hónapos kisunokája miatt aggódik a település  levegőjéért (FotÓ: Orosz Péter)



A szagmizéria tavaly nyáron kezdődött, napi rendszerességgel érezték a bűzt, szerencsésebb időszakokban csak kétszer-háromszor egy héten - számolt be tapasztalatáról Szabó Márta. A mással össze nem téveszthető szemétszagot a délutáni óráktól lehetett érezni, igazán estére vált intenzívvé, pont akkorra, amikor az ember a nagy meleg miatt legszívesebben kinyitotta volna az ablakát, de inkább a levegőtlen szobát választották.  

Kizárásos alapon a település határában lévő hulladék-válogatóra gyanakodtak, mert sem állattartó telep, sem olyan cég nincs a közelükben, amit, mint a szag kibocsátóját, azonosítani lehetett volna. A panaszos felrója, hogy a hulladékválogató építésekor azt ígérték, ha majd beüzemelik, nem lehet semmit érezni a levegőben, ehhez képest egészen más a helyzet. Szabó Márta hozzátette: a hulladékválogató a beüzemelése előtt leégett, ezért arra gondoltak, hogy megsemmisült a zárt levegőszűrő és -cserélő rendszer, ami meggátolja, hogy a kellemetlen szagok elhagyják az épületet. 

- A fojtogató szemétszag szinte napi rendszerességgel árasztotta el a települést, ilyenkor mindenki a házába  menekült - jellemezte a tavaly nyári helyzetet. Szabó Márta jelezte a szaggal kapcsolatos problémáit hónapokkal ezelőtt a hulladékgazdálkodási társulás illetékesének; megnyugtatták, hogy folyamatosan dolgoznak a technológia korszerűsítésén.

A hatóságoktól is próbált segítséget kérni, tavaly ősszel levelet  írt a regionális természetvédelmi felügyelőségnek. Mivel hosszú hónapokig nem kapott választ, áprilisban ismét kereste a szakhatóságot. Kiderült, hogy ügyét tavaly novemberben áttették megyei a kormányhivatal népegészségügyi szervéhez. Onnan kapott egy levelet, amiben arról tájékoztatták, hogy a bűz lakosságot zavaró hatásával kapcsolatban nincs hatáskörük, ezért visszairányították ügyét Székesfehérvárra. 

Egy kis iróniával azt is mondhatnánk, a sok huzavonának hála, mire ez az újságcikk megjelenik, lehet, hogy már aktualitását is veszti, az illetékesek május végére, június elejére gyökeres változást ígértek. A település polgármestere elmondta, minden bejelentés ügyében intézkedtek. Kőszegi Ilona közölte,  a probléma tavaly nyáron volt a legkellemetlenebb. Megjegyezte, épp abban az időszakban permetezték a közelben lévő termőföldeket trágyalével, akár ez is lehetett a kellemetlen szag forrása.

A polgármester szólt arról is, hogy a cégtől kapott tájékoztatás szerint május végétől  átállnak a rendes technológiára, mert a csarnok leégése miatt egy mobil aprítóberendezést használtak szabadtéren, és ígéretük szerint a településen élők már nem fognak kellemetlen szagokat érezni. Ha minden igaz, akkor az idei nyár a településen nem a szagról és a zárt ablakról szól, ugyanis május végétől egy teljesen új technológiát kezdtek alkalmazni a hulladékválogatónál, ami megszünteti a problémát.

Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy mindenben az engedélyeknek megfelelően jártak el, azonban az elmúlt időszakban alternatív üzemmódban működtek.

Május végétől indítják el az új technológiát, ami jelentősen bővített  műszaki tartalmat jelent, erre egyébként a társulás hárommilliárd forintos uniós pályázatot nyert el. Az elnök megfogalmazása szerint Közép-Európa legmodernebb hulladékkezelője lesz a Királyszentistván határában működő, vagyis június közepétől biztos nem lehet majd semmilyen, a telepről származó szagot érezni.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!