Hírek

2017.06.11. 12:45

Sokat várnak a büféjegytől - A hekk eltűnése nem valószínű, de nincs akadály a fejlődés útjában

BALATONUDVARI, BADACSONYTOMAJ - Három északi parti strandon bevezették a gasztrojegyet. A lényege, hogy nem kell megvenni a napi belépőt annak, aki csak étkezni szeretne.

Tóth B. Zsuzsa

- Mi régóta tudjuk, hogy ha arra akarjuk alapozni a büfé üzemeltetését, hogy aki strandolni bejön, az hátha nálunk eszik, akkor marad a mirelit és a rossz minőség - mondja Nagy Attila, aki strandbisztrót üzemeltet a Fövenyesi és a badacsonytomaji strandon is. - Úgy gondoltuk, hogy meg kell fordítani a dolgot, és ne a strandért, hanem a finom és igényes ételekért jöjjenek be a vendégek.

2015-ben átalakították a kínálatot, és egy neves séffel együtt, csak helyi alapanyagokból dolgozó korszerű bisztrót hoztak létre. Az üzlet gyorsan népszerű lett, de a strandbelépőt annak is be kellett fizetni, aki csak enni szeretett volna. A települések képviselő-testületei a kezdeményezést támogatták, így most Udvariban és a Fövenyesen 250 forintért lehet gasztro/kerékpáros jegyet is váltani, amivel három órát lehet a strandon tartózkodni.

- Ez egy kísérleti év - mondta el lapunknak Szabó László, balatonudvari polgármestere. - Majd megnézzük a statisztikákat, összegezzük az eredményeket, és meglátjuk, hogy folytatjuk-e.

A badacsonytomaji strandon Tóth János szolgálja ki a vendégeket
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tervek között szerepel kerékpártárolók és csomagmegőrzők kiépítése is, hogy a kerékpáros turistáknak is kedvezhessenek. A biciklisek ugyanis nem akarnak egy egész napot strandolni, néhány órát viszont szívesen eltöltenek, akár egy jó ebéd mellett a vízparton.

A badacsonytomaji képviselő-testület áprilisi ülésén változtatta meg a strandrendeletet a büfések kezdeményezésére - tudtuk meg a badacsonyi és a tomaji városrészek strandjait üzemeltető Városüzemeltető Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Bolla József elmondta, hogy a badacsonytomaji strandon június másodikától lehet úgynevezett büféjegyet vásárolni, kilencedikéig 25-en éltek ezzel a lehetőséggel.

- Kerestük a megoldást, hogy ne csak a strandolók kóstolhassák meg az általuk készített ételeket, hanem az áthaladó turisták, például a kerékpárosok, az itt csak megpihenők is. Ne kelljen egész napos belépőt fizetniük ezért, hogy itt étkezzenek. A szokásos belépési táblázat ezért idén nyárra kiegészült egy rubrikával, a büféjeggyel. A 200 forintos jegy mellé le kell tenni ötszáz forint kauciót, ezért két órán át tartózkodhat egy személy a strandon.

A két órába belefér egy fürdés, úszás is, a vendég használhatja a mosdót és minden más szolgáltatásunkat. Amennyiben kilépéskor fel tudja mutatni a belépőjegyet, a kaucióról szóló átvételi elismervényt és a büfében kapott blokkot, valamint két órán belül távozik, visszakapja a kauciót. Ha időközben úgy dönt, hogy inkább maradna még a strandon, akkor nem kapja vissza az ötszáz forintot. Viszont úgy összesen pont annyit fizet, mint ha belépőjegyet vett volna.

A módszer iránt már más Balaton-parti fürdőhelyek is érdeklődnek. Pünkösdkor debütáltunk vele, bár még kevesen tudnak róla, de eddig 25-en éltek a büféjegy-vásárlási lehetőségével. Úgy gondolom, hogy kezdésnek ez nagyon jó - mondta Bolla József. Hozzátette, hogy pénztárzárás előtt két órával már nem adnak ki ilyen jegyet.

Tóthné Sápi Gyöngyi férjével üzemelteti az egyik büfét a tomaji strandon. Gyöngyi azt mondja, évek óta szerették volna a jegy bevezetését.

- Húsz éve vagyunk itt, azóta szerettük volna, hogy rossz időben is bejöhessenek a vendégek, akik csak étkezni szeretnének. Sok vendégünk volt az utóbbi napokban. Szerintem nagyon jó dolog a büféjegy, érezhető lesz a hatása, főleg rossz időben. De még sokan nem tudnak róla, meg kell ismerniük a lehetőséget. A nyaralósok szívesen lejönnének egy-két órára enni, gyönyörködni a Balatonban, mostantól ennek nem lesz akadálya - mondta Gyöngyi.

OLVASÓINK VÉLEMÉNYE:


A büféjegyet kipróbáló legközelebb a családjával is visszatérhet a strandra. A fürdők mellett halad a kerékpárút, biztosan a biciklisek is élnek a lehetőséggel. Olyan, mint ha több legyet ütnének egy csapásra.

Horváth Marianna, Balatonederics


Szakács vagyok a parton, szerintem jól jár a büféjeggyel a vendéglátó és a vendég is. Jópofa dolog, ha büfés lennék, megfontolnám, mert, bár forgalomfüggő, de mindenképpen több vendéget hoz.

Szabó Gergely, Balatonederics

Nagyon jó ötletnek tartom, az erre kirándulók is betérhetnek enni valamit, fürdésre is jut idejük, vagy csak megpihennek. Állandó vendégek válhatnak belőlük. Be lehetne vezetni minden strandon.

Tóth Emilné, Balatonederics

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!