Hírek

2014.09.16. 17:19

Robix - Lesz munkahelye mindenkinek?

A Robix elbocsátott munkavállalóinak lesz lehetőségük új munkahelyet találni, a szabad álláshelyek száma több, mint ahány embernek felmondtak.

Tremmer Tamás

Ezt a meglepő kijelentést Kropf Miklós, a Zirci Járási Hivatal vezetője tette szerdán a városháza nagytermében, ahol a Robix egykori alkalmazottainak tartottak fórumot. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vállalat nehéz anyagi helyzetbe került, ezért Németh László tulajdonos augusztusban minden munkavállalónak felmondott. Veszprém és Zirc térségében mintegy 200 ember veszítette el a munkahelyét.

A fórumon bemutatkozott a Johnson Controls Mór, többen még Hammerstein Bt-ként ismerik a céget. A vállalat autóipari beszállító, jelenleg 1800 embernek adnak munkát. Szűcs Veronika, a cég személyügyi munkatársa arról beszélt, hogy 80-90 új embert várnak, elsősorban szerelőket (operátorokat), de szükségük van targoncásra és hegesztőre is. Az idő sürgeti őket, akár már hétfőtől munkába lehet állni náluk. A bejáráshoz ingyenes buszközlekedést biztosítanak. Az új kollégák felvétele egy munkaerő kölcsönző cégen keresztül történik, de a megfelelően dolgozó kollégák meghatározott időn belül átkerülnek a vállalat saját állományába.

Dr. Szikszai Róbert, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának jogásza elmondta, álláskeresési járadékra az jogosult, aki a munkaügyi kirendeltségen regisztráltatja magát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a felmondási idő alatt lévő emberek – különösen, ha a felmondási idő alatt a munkavégzés alól felmentették őket – nyugodtan elhelyezkedhetnek, csak mindezt írásban az eredeti munkáltatónak be kell jelenteni.

A munkaügyi központ az elkövetkezendő időszakban 13 féle tanfolyamot indít, erről Angyalosy Edina, a munkaügyi központ osztályvetője számolt be. Ezekre a felmondási idő lejártát követően, már regisztrált álláskeresőként lehet jelentkezni. A tanfolyam időszakára keresetpótló juttatás jár a résztvevőknek.

Lencse Ferenc, a zirci munkaügyi kirendeltség vezetője a kirendeltség szolgáltatásiról tájékoztatott. Elmondta, Veszprém és Zirc térségében 50 munkakörben tudnak állást biztosítani az érdeklődőknek.

Ottó Péter polgármester sajnálattal vette tudomásul, hogy a város egyik legnagyobb munkáltatójának megrendült helyzetét, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az embereknek nem álláskeresési járadék jut osztályrészül, hanem találnak munkát maguknak. Erre van is remény. Bejelentette, hogy a Johnson Controls Pápa képviselői azzal keresték meg, hogy a cég 80-90 embert tervez felvenni, s 5-6 zirci munkavállaló esetében akár buszt is indít a térségbe. És arról is van tudomása, hogy a Robix bázisán új cég van születőben, ahova szintén kell a munkás kéz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!