Hírek

2015.12.11. 09:20

Provokáció vagy illegális tevékenység? (frissítve)

Devecser – Az önkormányzat felbontja az egykori meggyeserdei laktanya területére kötött bérleti szerződések egyikét. A lomispiacra továbbra is érvényes a megállapodás, csak az azzal szemközti területen szűnik meg a szerződés.

Penk Tímea

Felháborodott kereskedők keresték meg szerkesztőségünket, mert a devecseri lomispiac néven ismert meggyeserdei terület bérlője ellehetetleníti az életüket. Az egykori laktanya területén működő használtcikk-piacot az önkormányzattól egy egyesület bérli, de az árusok egy része elégedetlen, sőt, felháborodott az üzemeltető tevékenységén.

– A bérlő ok nélkül kitiltott a piacról, ahol egy büfét működtettem – számolt be Horváthné Piczinger Mónika, a roma nemzetiségi önkormányzat képviselője. Elmondta, hogy a kisebbségi közmeghallgatáson éleződött ki a hangulat, amikor többen kifogásolták a lomispiac működését.

A felvételek az egykori meggyeserdei laktanya városból kivezető részének bal oldalán készültek, amely bérleti szerződésének felbontásáról határozott a képviselő-testület Fotó: Devecser önkormányzata

– A közmeghallgatás után üzent a terület bérlője, hogy szedjem a sátorfámat, majd este szóltak az ismerőseim, hogy a büfémet kihúzta a piac területéről az út szélére – mondta az asszony, akinek ez a munka jelenti a megélhetést. Hozzátette, hogy rendesen fizette a bérleti díjat, és felforgató, rágalmazó tevékenységet nem folytatott, amiről szerződéskötéskor nyilatkoznia kellett. Elmondta, hogy a közmeghallgatást nem ő szervezte, ezért nem érti, miért tiltották ki. Király Alfréd szintén büfézett Meggyeserdőn, de most már vásárlóként sem mehet be. Azt a tájékoztatást kapta, hogy az önkormányzat nem szólhat bele abba, hogy a piac üzemeltetője kinek adja bérbe a területet.

– Úgy tiltottak ki, hogy bent maradt egy tehergépjárművem, amelyet odébbvontattak és elszakadt az kézifék. Két-három hónapon keresztül nem tudtam kihozni a buszomat és a pavilonomat, amelynek elgörbült a lába – számolt be a panaszos.

Vörös Tibor az önkormányzat külső bizottsági tagjaként az egykori laktanya területén folyó tevékenység környezetkárosító hatása miatt aggódik.

– A lomispiac a városból kifelé vezető út jobb oldalán található. Többen észlelték, hogy onnan az út bal oldalán lévő területre hordják át a szemetet, ami szintén az egykori laktanya része – ismertette Vörös Tibor. Hozzátette, többen meggyőződtek arról, hogy égették és elásták a szemetet, különféle veszélyes hulladékokat is megsemmisítettek.

– Az úton olyan füst volt, hogy nem lehetett látni és életveszélyes volt a közlekedés. Tudtommal egy sintértelep is működött itt, de azt nem tudjuk, hogy mennyi szemétszállítást bonyolított le a bérlő – mondta a bizottsági tag, aki szeretné látni a hulladék elszállításának a dokumentumait.

– Ami ott folyik, az minden képzeletet felülmúl: kutyatetemeket ástam ki a lótrágya alól – mondta Katona Tímea, aki arról számolt be, hogy többször megfenyegették, kizavarták a piacról, és garázdaság miatt őt ítélte el a bíróság, elmondása szerint tárgyalás megtartása nélkül.

Bognár Ferencné önkormányzati képviselő, a rendvédelmi és közbiztonsági bizottság elnöke szerint sürgősen megoldást kell találni a lomispiacon fennálló súlyos problémákra.

– A Meggyeserdőn dolgozó romáknak ez a piac biztosítja a megélhetést, de nincsenek meg a kulturált működéshez szükséges feltételek – hangsúlyozta a képviselő. Elmondta, hogy a terület bérlője rendszerint nem jelent meg az önkormányzat meghívására, és a környezetvédelmi problémákon kívül veszélyezteti azoknak az embereknek a megélhetését, akik ott dolgozni akarnak.

Ferenczi Gábor polgármester fontosnak tartotta hozzáfűzni, hogy az egykori laktanya jobb, illetve bal oldalára két külön szerződés van érvényben ugyanazzal az egyesülettel.

– A bal oldali részt két évvel ezelőtt az önkormányzat ingyen bocsátotta a bérlő rendelkezésére, cserébe az őrzésért, ami sajnos nem valósult meg maradéktalanul. Ezenkívül illegális szemétégetés, nem megfelelő állattartás és egyéb engedély nélküli tevékenység is tapasztalható a területen – mondta a polgármester, hangsúlyozva, hogy a jogellenes tevékenység felszámolása az önkormányzat feladatai közé tartozik. Hosszú távon egyébként is célszerű, hogy maga az önkormányzat üzemeltesse mindkét területet. A legutóbbi rendkívüli ülésen a képviselő-testület a bal oldalra érvényes szerződés felbontásáról döntött.

Ferenczi Gábor polgármester

Orbán János, a meggyeseredei használtcikk-piacot működtető önkéntes tűzoltó-egyesület elnöke úgy érzi, hogy méltatlanul bánnak vele. Körülbelül hatmillió forintot költött szemétszállításra, amit számlával tud igazolni. A kutyáját is azok a romák pusztították el, akik betörtek a piac területére.

– Csak azokat tiltottam ki, akik nem fizették rendesen a bérleti díjat vagy vétettek a piac működési szabályzata ellen – hangsúlyozta az egyesület elnöke. Hozzátette, hogy a területre nem jár be a lakosság, ezért nem érti, hogy lakossági bejelentés alapján hogyan áshatott az önkormányzat. Úgy érzi, azért provokálják, hogy ürügyet gyártsanak a szerződésbontásra.

– Méltatlan, ahogyan viselkedik az önkormányzat, mivel a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek eleget tettünk. Úgy vélem, emögött az áll, hogy másvalaki akarja megszerezni az üzemeltetési jogot – nyilatkozta Orbán János, hangsúlyozva, hogy az egyesületnek nincs tartozása az önkormányzat felé, ezért a nem fizetés miatti szerződésbontásra nincs lehetőség. Az egyesület elnöke azt is elmondta, hogy nyilvánosan támadják a személyét azok a romák, akik tartoznak, közösségi oldalon osztanak meg olyan felvételt, amelyen őt gyalázzák.

Frissítve

A Meggyeserdő Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjait megdöbbentette a devecseri polgármester nyilatkozata a laktanya kezelői szerződésének a felmondásáról és ennek okaként előadott engedély nélküli tevékenységről, amely minden alapot nélkülöző valótlan állítás.

Az egyesület és az önkormányzat között fennálló szerződés 14. pontja szerint a – sajtó nyilvánosságán keresztül közölt – felmondás jogellenes: Szerződő felek megállapodnak abban, hogy a szerződést csak az alábbi esetekben és módon mondhatják fel: Amennyiben a laktanyakezelő gondatlanul vagy szándékosan súlyosan megszegi a szerződésben foglalt kötelezettségét vagy egyéb jelentős kötelezettségének nem tesz eleget és ezáltal mások testi épségét sérti vagy veszélyezteti, a tulajdonos jogosult írásban 15 napos határidő kitűzésével felszólítani a mulasztás pótlására vagy jogsértő tevékenység megszüntetésére. Amennyiben ez a határidő eredménytelenül telik el, úgy 15 napon belül tulajdonos jogosult azonnali hatállyal felmondani a szerződést.

– Az egyesület soha semmilyen felszólítást nem kapott az önkormányzattól, hiszen a szerződéstől eltérő magatartást nem tanúsított. A szerződést jogellenesen felmondó rendkívüli testületi ülésre meghívását nem kapott, az elhangzott vádakra így reagálni sem tudott. Az egyesület tevékenysége során mindig a város érdekeit tartotta szem előtt, ezért minden jogi eszközt kihasznál a jogsértő döntés visszavonása érdekében – közölte a Meggyeserdő Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Ferenczi Gábor megerősítette, hogy a képviselő-testület nem akar más bérlővel szerződést kötni, az önkormányzatnak célszerű üzemeltetni a területet. Az illegális hulladékégetést bizonyítottnak tekinti, hiszen tettenérés történt, amit a Katasztrófavédelem jegyzőkönyvezett is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!