Hírek

2013.01.17. 12:45

Tanítás: a bejáró tanulók hiányozhatnak a hóhelyzet miatt

Veszprém - Rövidített órákat tartottak, a bejáró gyerekeket hamarabb hazaengedték csütörtökön a veszprémi iskolákból. A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményben tájékoztatott arról, hogy a megyét érintő rendkívüli időjárási körülmények miatt csütörtökön ülésezett a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság.

Nagy Imre

A testület elnökének javaslatára az időjárási viszonyokra tekintettel január 18-ra, péntekre a bejáró tanulók távolléte igazoltnak tekinthető, amennyiben az iskolába jutásuk vagy haza jutásuk nem biztonságos, a kollégistákat pedig még a csütörtöki napon hazaengedik a bentlakásos tanintézményekből.

Mind a mai, mind a pénteki nap  az iskolák nyitvatartási idejében a diákok felügyelete biztosított.

A Deák Ferenc Általános Iskolában harminc perces rövidített órákat tartottak, a hatodik órák elmaradtak, délben befejeződött a tanítás, tájékoztatott Horváth Szilárd igazgató. A bejáró gyerekek időben beérkeztek reggel az iskolába, csupán néhányan késtek. A Simonyi Zsigmond Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskolában sem kaptak igazolatlan órát a közlekedés miatt  reggel késő gyerekek.

Voltak, akik a hóhelyzet miatt egyáltalán nem tudtak iskolába jönni, átlagosan osztályonként hárman-hárman hiányoztak. Baráth Péterné igazgató-helyettes elmondta: a 368 gyerekből 77-en vidékről járnak be; Zircről, Pénzesgyőrből és Hidegkútról érkező gyerekek nem tudtak közlekedni. Az iskolában hóember építőversenyt rendeztek. A megyei védelmi bizottság csütörtöki döntése alapján a középiskolákban pénteken tanítási szünet lesz, hogy a kollégistáknak se okozzon gondot a hétvégi hazautazás. A  rendkívüli tanítási szünetet az iskoláknak fenntartójuknak kell bejelenteni. A nem állami fenntartású intézmények a fenntartónak - alapítványnak, illetve egyháznak - jelzik.

Információink szerint a nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Iskolában csütörtökre és péntekre tanítási szünetet rendeltek el. A katolikus egyház a fenntartója a veszprémi Padányi Katolikus Gyakorlóiskolának, ahol a pénteki tanítást is tervezik. Szalai Lászlóné igazgató-helyettes elmondta:  csütörtökön délben haza engedték  a vidékről bejáró a középiskolásokat (többek között Balatonalmádiból, Várpalotáról, Felsőörsről járnak diákok, a 600 tanulóból 350  a bejárós), az általános iskolás korú diákokat  szülői egyeztetés után mehettek haza. A fenntartó nem adott utasítást tanítási szünetről, az  igazgatók egyénileg döntenek.

Pápa város középiskoláinak igazgatói adtak tájékoztatást arról, hogy milyen intézkedéseket tettek a hóesés okozta rendkívüli helyzet megoldására. Az Acsády szakképző iskolában az első négy óra megtartása után hazaengedték a vidékről bejáró tanulókat, mert a Volántól azt a tájékoztatást kapták, hogy a délutáni buszforgalom vélhetően nem lesz biztosított. A Pápai Gazdasági Szakképző Iskola a szülők kérésére, illetve tudtával szintén előbb bocsátotta el a bejáró vidéki tanulókat.

A Petőfi gimnáziumban sem a rövidített órák tartásával éltek, a buszjáratokat megérdeklődve hazaengedték a diákokat. A tájékoztatásból az is kiderült, hogy amennyiben súlyosbodna a helyzet, arra is van lehetőség, hogy az esetleg a városban maradt tanulóikat a kollégiumban helyezzék el. A Türr gimnáziumban is folyamatosan egyeztettek a délelőtt folyamán a Volánnal, és időben megszervezték a vidékiek hazautazását.

A pápakovácsi iskolában azt a tájékoztatást kapták a Volántól, hogy lehetőleg a délelőtti buszjárattal küldjék haza a bejárókat. Így tesznek a pápaiak, míg a nórápi, dákai, kupi tanulókat iskolabusszal szállítják haza. A Döbröntéről bejárók hazajutását pedig a szülők segítségével oldja meg az iskola.  Csótról, ahol szintén sok a bejáró, ugyancsak iskolabusszal szállítják haza a diákokat. Az iskolák általános állásfoglalása, hogy a másnapi tanórákra csak biztonságos utazási körülmények között érkezzenek a tanulók.

A tapolcai általános iskola igazgatója, Bajner Imre úgy nyilatkozott, hogy amennyiben erősödik a szél, az ötödik óra után hazaengedik a vidéki diákokat. péntekre nem rendeltek el tanítási szünetet. A devecseri iskolában már reggel kilenc órától hazaküldték a vidéki gyerekeket, pénteken lesz tanítás. Az ajkai Borsos iskola igazgatója, Strangné Ódor Erzsébet szerint az intézményből már délelőtt hazaengedték azokat a felsős vidéki diákokat, akik esetében a szülő kérte ezt. Az alsósoknak sem kellett maradniuk, ők azonban csak kísérővel mehettek haza. Reggel minden diák beért időben az iskolába, pénteken pedig újra lesz tanítás.

Beletartozik ebbe az is, hogy Zirc két középiskolájában (III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és  a Reguly Antal Szakképző Iskola) csütörtökön mindössze három órát tartottak meg. (Ennél az óraszámnál a tanítási nap érvényesnek tekintendő, nem kell helyette másik napon tanítást elrendelni.) Mivel délelőtt 10 óráig 82-es út Veszprém-Zirc közti szakaszát lezárták, a III. Béla Gimnáziumban több mint 100 tanuló és a tanároknak közel fele hiányzott. Az intézményben pénteken a rendes menetrend szerint kezdik a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!