Hírek

2017.01.11. 17:39

Pályázati forrásból fejlesztenének

Balatonalmádi – Kisebb felújítások mellett a város megújítását lehetővé tevő projektek előkészítésének éve volt a tavalyi a településen. Az önkormányzat 1,7 milliárd forint értékben adott be pályázatokat.

Marton Attila

Igyekeztünk minden olyan fejlesztési pályázati lehetőséget megragadni, amelyek céljai illeszkedtek a város középületeinek, köztereinek védelméhez, állapotának felújításához, vagy infrastrukturális fejlesztési koncepciójához, mondta Keszey János polgármester a tavalyi évet értékelve.

– Önkormányzatunk az elmúlt évben európai uniós forrású pályázati felhívásokra, valamint hazai forrású fejlesztési kiírásokra tizenöt projekttervet készített, összesen 1,7 milliárd forintot meghaladó értékben nyújtott be pályázatokat, többek között új óvoda építésére a Mogyoró úton, a vörösberényi orvosi rendelők felújítására, a Wesselényi strand fejlesztésére, valamint az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítésére – fogalmazott a városvezető

Az év utolsó napjaiban Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselőjének közbenjárására a Belügyminisztérium maradványkeretéből 120 millió forintot ítéltek meg Balatonalmádinak ingatlan vásárlására, illetve kisebb átalakításra, emelte ki a polgármester. A forrásból a Magtár épületét vásárolhatja meg az önkormányzat.

Szintén a tavalyi év eredménye, hogy a település emlékművet állított 1956-os mártírja, Ungár József tiszteletére állami támogatás segítségével a Szent Erzsébet ligetben.

A helyi közúthálózat részét képező, meglehetősen rossz állapotú lakó- és gyűjtőút hálózatnál részben pályázaton elnyert támogatásból, részben saját költségvetési forrásból történtek útépítések, útfelújítások. Megújult a vörösberényi templom tér környezete, és az Óvári messzelátó körüli zöldfelület.

Az idegenforgalmi adatokat értékelve elmondta, a strandok forgalma és bevétele az előző évi alatt maradt, ám a vendégéjszakák száma a tavalyelőtti közel tíz százalékos növekedés után 2016-ban újabb 9,6 százalékkal emelkedtek.

Keszey János polgármester a hétvégén tartott városi új évi köszöntőn

A polgármester a 2017-es tervek kapcsán elmondta, a beadott pályázatok pozitív elbírálásában bíznak, a döntések után akár több beruházás is elindulhat idén. A város az adósságkonszolidációban nem érintett településként 181 millió forint fejlesztési támogatáshoz jut, amelyet utak és járdák felújítására fordítanak, a munkák már idén elkezdődnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!