Hírek

2017.04.26. 11:37

Önként újítják a templomot a veszprémi fogvatartottak

Veszprém – A szabadulást követő visszailleszkedést nagyban segíti, ha látja a környezet, hogy olyan emberekről van szó, akik megbánták tettüket, szeretnének a társadalom hasznos tagjává válni, s ennek érdekében mindent megtesznek – mondta el Gyarmati Margit, a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet osztályvezetője a kádártai református templom területén végzett jóvátételi munka kapcsán.

Leitner Vera

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet négy fogvatartottja újítja fel a kádártai református templom lábazatát jóvátételi munka keretében, melyről Gyarmati Margit bv. alezredes elmondta, több szempontból is hasznos.

– A fogvatartott szempontjából fontos, hogy a nevelési folyamat során eljussanak arra a szintre saját bűncselekményük kapcsán, hogy felismerik  felelősségüket, megbánják tettüket és eljutnak oda, hogy szeretnék ezt jóvá tenni, legalább jelképesen, a társadalom felé.

A másik oldalról nagyon fontos a fogvatartott megjelenése a környezetben, hiszen ez segíti a későbbi visszailleszkedést – mondta el a büntetés-végrehajtási intézet osztályvezetője, s hozzátette, a jóvátételi munka rendszeres programja az intézetnek.

2016-ban hatvankét fogvatartott százkilencven órában, idén huszonketten eddig negyvenhét órában teljesítettek társadalmi haszonnal járó feladatot. A templom felújítási munkálataiban jelenleg egy végzett kőműves és három, építőipari gyakorlattal rendelkező fogvatartott vesz részt.

– Az akció a lelkész úr felkérésére indult, s mi a terepbejárás kapcsán úgy gondoltuk, hogy a templom lábazatának felújításában tudunk segíteni. Az itt dolgozó négy fogvatartott önként szeretett volna részt venni a munkában – tette hozzá az osztályvezető.

– Korábban is hallottunk róla, hogy Veszprémben és környékén is hasonló, nagyon pozitív kezdeményezések indultak el, szerettünk volna a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából élni ezzel a lehetőséggel, hogy az ünneplésre arra méltó környezetben kerüljön sor.

Ugyanakkor szeretnénk biztosítani ezeknek az embereknek a lehetőséget, hogy érezzék a hasznosságot, s érezzék saját fontosságukat – mondta el a felújítás alatt álló templom lelkésze, Wessetzky Szabolcs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!