Hírek

2017.06.05. 11:00

Nyolc eljegyzés a Rózsakőnél - Kisfaludy és Szegedy Róza legendáját őrzik a rendhagyó ünnepséggel

BADACSONYTOMAJ - Nyolc fiatal pár jegyezte el egymást pünkösd vasárnap a Rózsakőnél. A tízéves hagyomány népszerűsége töretlen.

Tóth B. Zsuzsa

Az idei eljegyzésre nyolc vidéki pár jelentkezett, még az utolsó pillanatban is megragadva a lehetőséget a különleges ünnepségre. A badacsonytomaji bazalttemplomnál Földi István esperes megáldotta a fiatalokatat, és a korábban kiválasztott eljegyzési bort. A párok, családtagjaik és vendégeik azután felsétáltak a Badacsony-hegyre, a szerelmesek kövéhez, a Rózsakőhöz, útba ejtve azonban néhány hegyi pincészetet, a Díszteret és a mólót. Közben a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai énekkel, tánccal, csujogatással kísérték a menetet, emelve a hangulatot.

 

Az egyes pihenőkön Szabó Richárd ceremónia mester irányításával játékos feladatok is várták a fiatalokat. Például meg kellett fogalmazniuk közmondásokkal, hogy vajon mi vár rájuk a nászéjszaka előtt, alatt és után, de egymás szeretetéről is tanúbizonyságot kellett tenniük például a csókverseny során és a helyi legendákba, hagyományokba is bepillanthattak A Rózsakőnél aztán a romantikus eljegyzés során a párok férfi tagjai ünnepélyes keretek között, féltérdre ereszkedve felhúzták a Rózsakövön ülő jegyesük ujjára az alkalomra kapott kézműves eljegyzési gyűrűt, amely emlékeztetheti őket később is a rendhagyó ceremóniára. Néhányan saját verssel, szép szavakkal köszöntötték választottjukat. A hegyről lefelé sétálva még megpihentek a Szegedy Róza házban, amelynek udvarán a jegyesek léggömböt eregettek és koccintottak az ott frissiben csapra vert eljegyzési borral. Kisorsolták azt a szerencsés párt is, amelynek tagjai badacsonyi wellnesz hétvégét nyertek.

A pünkösdvasárnapi eljegyzéseket a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület szervezi minden évben. Úgy tudni, hogy a valaha működő vulkánról egyszer legurult egy szikladarab, ami jelentős hatással van a szerelemi életre. A legenda szerint ha egy szerelmes pár ücsörög egy kicsit a Rózsakövön háttal a Balatonnak, egy éven belül összeházasodnak és boldogan élnek, míg meg nem halnak. A tömeges eljegyzés hagyománya Kisfaludy Sándor és felesége Szegedy Róza románcát őrző helyi mítosz ötletéből fakadt. A történet szerint a Rózsakövön Kisfaludy és Szegedy Róza háttal a tónak ült egymás kezét fogva. Kézfogójukból boldog házasság lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!