Hírek

2017.05.04. 15:18

Nem könnyű cigánynak lenni

Veszprém – Harmadik alkalommal rendezték meg a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a Dönthetsz másképp! elnevezésű programot az április 8-i nemzetközi romanap és a május 5-i esélyegyenlőség napja alkalmából, együtt ünnepelve és emlékezve meg a kiemelt fontosságú dátumokról.

Leitner Vera

– Két éve a roma kulturális értékekre fókuszálva szerveztük meg az első alkalmat, melynek a Dönthetsz másképp! elnevezést adtuk. A rendezvényre olyan roma származású előadókat hívunk, akiknek példaként szolgálhatnak arra, hogy támogatással, eltökéltséggel milyen messze lehet romaként eljutni az életben – mondta el Németh Éva ezredes, az intézmény főtanácsos parancsnoka, hozzáéve, a korábbi évek során is olyan személyiségeket hívtak meg, akik őszintén beszéltek arról, honnan indultak el.

Kolompár Lajos (jobb szélen) fogvatartott elmondta, a romanap nemcsak a romaságról, hanem az egyenlőségről és a holokauszt során életüket vesztett roma áldozatokról való megemlékezésről is szól. Hájas Ilona és Pápai Csaba fogvatartott énekkel, valamint prózarészlettel járult hozzá a közös emlékezéshez

– Aki példát mutat, annak jó érzés bepillantást engednie egy kicsit az életébe, aki pedig bepillanthat ebbe, külső szemlélőként, új tanulságokra tehet szert – mondta el Horváth Gizella pártfogó felügyelő, az esemény szervezője a fellépőkről, akik munkájukkal, tehetségükkel példaként állhatnak az intézet fogvatartottjai előtt.

Az idei alkalommal Rupa Ferenc zenész, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa beszélt arról, miként találta meg viszontagságokkal teli múltja után a helyes utat Isten segítségével, ült vissza az iskolapadba felnőttként és vált azzá, akivé.

Hozzátette, valóban nehéz cigánynak lenni, ám a származás nem jelenthet akadályt abban, hogy mindenki megtalálja a jó irányt az életben. A zenés előadást Horváth Kristóf és a Tudás Hatalom nevű, roma fiatalokat a tanulás fontosságára ösztönző szervezet slam poetry előadása követte, akik roma sorsokról, lehetőségekről, kérdésekről verseltek, bemutatva ugyancsak példaértékű munkásságukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!