Hírek

2016.07.26. 18:15

Ne adjon esélyt a tolvajoknak! - Ezekre figyeljen a strandon

Már mindenkinek megfordulhatott a fejében a strandolás alkalmával a vízben hűsölve, hogy ezt vagy azt nem kellett volna kint hagyni, jobban el kellett volna rejteni, vagy el sem kellett volna hozni. Persze kevés esély van rá, hogy pont a mi cuccunkat vigyék el tolvajok, de az ördög sosem alszik. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályáról Gaál Csaba rendőr őrnagyot kérdeztük, hogy mire kell odafigyelni, ha lemegyünk fürdőzni.

Heffler Péter

- A strandon történő lopásokkal kapcsolatban két neuralgikus pontot látunk - kezdte a rendőr őrnagy. - Az egyik veszélyforrás a gépkocsi lehet, ahol azzal kezdődik minden óvintézkedés, hogy - meleg ide vagy oda - be kell zárni az autót. Sokan lehúzva hagyják ugyanis az ablakokat, amivel szinte tálcán kínálják az esetlegesen ottfelejtett értékeket a tolvajoknak, ami az utóbbi időben több bűncselekményhez is vezetett - árulta el Gaál Csaba, aki azt tanácsolja, hogy már otthon úgy fel kell készülni a strandolásra, hogy az értékesebb, feleslegesnek mondható tárgyakat, papírokat nem visszük magunkkal.

Telefon, táblagép, gyerek. Az értékek ne maradjanak őrizetlenül

- Sokat azt hiszik, hogy a törülközővel letakart értékek védve vannak, ez a felfogás pedig több esetben vezetett lopáshoz még a tavalyi szezonban is. Felesleges kiszolgáltatni magunkat az olyan véletleneknek, mint például a tavalyi eset, amikor egy szolgálaton kívüli rendőr lett figyelmes egy bűncselekményre a balatonalmádi strandon. Ennek, illetve az ilyen esetekben alkalmazott gyors és határozott fellépésnek az lett az eredménye, hogy a tavalyi szezon viszonylag nyugodtabban telt ebből a szempontból. Arra, hogy megelőzzük a bajt, a legjobb megoldást az értékmegőrző szekrények használata jelenti, melyek most már Veszprém megye legtöbb strandján megtalálhatók és pár száz forintért igénybe vehetők - tette még hozzá az őrnagy, aki ugyan pontos adatokkal nem szolgálhatott az idei nyarat illetően, de azt még elmondta, hogy eddig kirívó esettel nem találkoztak.

Ez pedig annak is köszönhető, hogy a strandokon a rendőri jelenlét mellett a helyi polgárőrségek is besegítenek, valamint pluszerőként még megjelennek a közösségi szolgálatot ellátó diákok is, akik a parkolókban járőröznek, és ha lehúzott ablakkal parkoló autót látnak, egyből szólnak.

A Pápai Rendőrkapitányságról is azt tanácsolják a strandolóknak, ha tehetik, a fürdőzések alkalmával ne vigyenek magukkal több értéket, mint amennyire okvetlenül szükségük van. Ahol pedig rendelkezésre áll, ott tanácsos élni az értékmegőrző használatával, ennek hiányában célszerű valakinek a parton maradni, aki figyel az értékekre. A törülköző nem jelent védelmet a lopások ellen. Emellett a strandok közelében hátrahagyott gépjárművekben lehetőség szerint ne hagyjunk értéket se az utastérben, se a csomagtartóban. Mindig győződjünk meg arról, hogy az autót lezártuk-e, illetve az ablakok felhúzott állapotban vannak-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!