Hírek

2016.02.11. 16:53

Nagy szükség van önkéntes tűzoltókra

Veszprém - Az elmúlt időszakban több alkalommal is beigazolódott, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek milyen hasznos tagjai a katasztrófavédelem szervezetének – hangsúlyozta Dányi Béla tűzoltó ezredes, Veszprém megyei katasztrófavédelmi igazgató egy minapi rendezvényen.

Napló-információ

A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek kiemelt szerepet kapnak Veszprém megye tűzvédelmében, emiatt fontos, hogy felszereltségük a kornak megfelelő és modern legyen. Az egyesületek, valamint a mentőszervezetek támogatására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 2015-ben is meghirdette pályázatát, melynek keretén belül az önkéntes szervezetek üzemeltetési költségekre, tűzoltó gépjárművek és technika javítására, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, úgynevezett EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, tűzoltó védő-, technikai és informatikai felszerelésekre nyújthattak be pályázatot.

A minap a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon összesen tíz szervezet – az Ábrahámhegyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Bakonyi Önkéntes Műszaki Mentő Egyesület, a Bakonyoszlopi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Balatonfüredi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csabrendeki Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, a Devecser Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kővágóörsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Taliándörögdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és Zalahaláp-Sáska Községek Önkéntes Tűzoltó Egyesülete – vehette át ünnepélyes keretek között az elnyert technikai eszközöket.

Puskás Ferenc a tótvázsonyi egyesület elnöke az új eszközzel (Fotó: Balogh Ákos)

A több mint ötmillió forint értékű felszereléseket Dányi Béla tűzoltó ezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója adta át az egyesület képviselőinek. Beszédében kiemelte, hogy az önkéntes szervezetek nélkülözhetetlen szereplői a katasztrófavédelem rendszerének, hiszen értékes munkájukkal hozzájárulnak a megye biztonságához. Hozzátette, fő cél, hogy a jelenlegi önkéntes egyesületek száma növekedjen, valamint kiemelt feladatként kell kezelni a „fehér foltok” felszámolását, melyre a lehető legjobb megoldás az önkéntes egyesületek bekapcsolása a katasztrófavédelem vérkeringésébe. Elsőként a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület jelentkezett arra a feladatra, hogy megteremti a személyi és tárgyi feltételeket ahhoz, hogy önállóan beavatkozó egység lehessen.

Az igazgató biztosította az önkéntes egyesületeket támogatásáról, segítségéről, annak érdekében, hogy Veszprém megye mentő-tűzvédelme teljes legyen, melyhez nagy segítséget nyújtanak a pályázaton elnyert eszközök. Az igazgató hangoztatta, tevékenységükre az igazgatóság és az általa irányított hivatásos tűzoltó-parancsnokságok egyaránt számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!