Hírek

2015.08.26. 15:53

Megújul a vasútvonal Székesfehérvár és Veszprém között

Második vágány kiépítését tervezik a Székesfehérvár-Veszprém állomások között, illetve a várpalotai, a hajmáskéri, a veszprémi és az ajkai állomások átépítését.

Tremmer Tamás

Mikor várható a Székesfehérvár–Veszprém vasútvonal korszerűsítése? Mesterházy Attila a Parlamentben ezt a kérdést intézte Seszták Miklóshoz. Az MSZP országgyűlési képviselője kifejtette, Veszprém képviselőtestülete uniós pályázatot nyújtott be városi és elővárosi közösségi közlekedés fejlesztésére. Pályázati siker esetén a városi közlekedés helyzete javulhat, a vasútállomás környezetében történő intermodális csomópont kialakításával a közösségi közlekedés vonzóbbá tehető.

Mesterházy jelezte, a megcélzott fejlesztésnek nem része, de a célkitűzések megvalósíthatóságát döntően befolyásolja a Székesfehérvár–Veszprém vasútvonal szakaszainak korszerűsítése és fejlesztési üteme, amelyet időben befolyásol a székesfehérvári vasútállomás jelenlegi átépítése.

A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában elmondta, a Székesfehérvár-Veszprém közötti vasúti vonalszakasz felújítása a Székesfehérvár-Boba vonal korszerűsítésének egyik szakasza. Jelenleg folyamatban van az építési engedélyezési eljárás, a vasúthatósági engedély kiadás előtt áll. A korszerűsítés kiviteli tervei elkészültek. Ezek magukban foglalják a második vágány kiépítését Székesfehérvár-Várpalota és Hajmáskér-Veszprém állomások között. Várpalota, Hajmáskér, Veszprém, Ajka állomásait teljesen átépítik, külön szintű gyalogos és közúti átjárókkal. Kicserélik az állomási és vonali biztosítóberendezéseket, a vasútvonal teljes hosszán ETCS vonatbefolyásoló rendszert telepítenek.

Székesfehérvár állomás felújítása várhatóan 2016 novemberében fejeződik be. A vasútvonal Székesfehérvár-Veszprém szakaszán történő kétvágányúsítások megvalósítását egy tavaly őszi kormányhatározatban foglaltakkal összhangban, az elérhető pályázati források felhasználásával tervezik. A kivitelezés a pályázati forrás elnyerése után kezdődhet meg. Várpalota vasútállomás korszerűsítésének tervei a 8. számú főút nyomvonalával egyeztetve készültek el. Az emelt sebességű közlekedés az állomás kis sugarú geometriai korrekciójával válik biztosíthatóvá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!