Hírek

2016.10.23. 20:55

Megidézett történelem

Sümeg - A város vasárnap délután az 1956-os forradalom és szabadságharc sümegi eseményeit idézte fel a korabeli helyszíneken.

Tisler Anna

Fegyverek ropogtak, katonai terepjáró, teherautó érkezett a Kisfaludy térre, ahol már több száz fős tömeg gyülekezett. Néhányan zászlókat lengettek, szabadságot követeltek. A hatvanadik évforduló emlékére Bókkon Gyula tanár, a Rami Színkör vezetőjének ötlete alapján helybeli és térségi szereplők elevenítették fel a korabeli történéseket.

A program a posta előtt kezdődött. A korhű ruhába öltözött szereplők versekkel, énekekkel, jelszavakkal idézték fel a forradalom emlékét. A következő helyszínre, a Ramassetter-szobor elé indulva népes nézőközönség is kísérte őket. Ott a gimnazisták is csatlakoztak a tüntetőkhöz. Onnan a Kisfaludy térre vonultak. Hatalmas zajjal megérkezett a terepjáró, tele szovjet katonákkal. A katonák kiugráltak, elfogtak tüntetőket, a közelben várakozó teherautóhoz kísérték, majd elszállították őket.

A megemlékezés szereplői vonulnak a Ramassetter-szobor elé. Népes nézőközönség is kísérte őket
Fotó: Tisler Anna

A darabban a helyi néptánccsoport tagjai, a Kisfaludy gimnázium diákjai, a Rami Színkör, valamint a Balance tánccsoport tagjai vettek részt. A darabot Bókkon Gyula rendezte, a koreográfus Fehér Barbara volt. Közreműködött Pintér Zoltán énekes, valamint a Veszprémi Petőfi Színház két színművésze, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba. A rendezvény fővédnöke Miller Lajos Kossuth-díjas operaénekes volt, aki 1956-ban Sümegen végezte gimnáziumi tanulmányait.

A programot Sümeg város önkormányzata, a Kisfaludy Művelődési Központ szervezte a Gadácsi-Szíjjártó Kanadai-Magyar Képzőművészeti Alapítvány támogatásával. Az előadás után Végh László polgármester ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a nemzet a forradalom napjaiban összefogásból és hazaszeretetből példát mutatott a világnak. Sokan tudták, hogy a forradalom akkor ugyan elbukott, de egyszer győz a szabadság.

A Kisfaludy-emlékházban a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület gyűjteményéből nyílt kiállítás, amelyben az eseményeket fotókon, versekben, könyvekben mutatják be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!