Hírek

2017.01.18. 20:50

Pályára állítja a diákokat

Megyei körkép – A továbbtanulásra készülnek a nyolcadik osztályosok, szombaton írják a központi írásbeli felvételi vizsgát.

Munkatársainktól

Nemcsak a kilencedik évfolyamra készülő diákok vizsgáznak, hanem a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumba készülő diákok, valamint az Arany János tehetséggondozó programba jelentkezők is. A középiskolák nem írathatnak saját, külön felvételi vizsgát, csak a központi, egységes felvételit követelhetik meg a nyolcadikosoktól. Az egységes írásbelit központi kulcs szerint javítják, és az eredményét minden középiskola elfogadja. A központi felvételi legfontosabb témakörei: matematika, magyar, szövegértés, kognitív feladatok. A jó írásbeli teljesítmény a sikeres bejutás kulcsa.

Arra törekszünk, hogy minden diák olyan helyen tanuljon tovább, amely leginkább összhangban van a képességeivel, mondta Zanathy László, a Vörösberényi Általános Iskola igazgatója. Tapasztalata szerint többnyire a szülők és a gyerekek is érdeklődők és aktívak a továbbtanulás iránt, felismerik, hogy ez egy meghatározó döntés a diák életében. Az iskola ösztönzi is a gyerekeket, hogy minél több nyílt napon és pályaválasztási rendezvényen vegyenek részt. Az igazgató szerint az az ideális, ha a szülő és diák közösen határozza el, milyen intézményeket jelöljön meg továbbtanuláskor.

Antal Dórának és Baráth Kittinek határozott elképzelése van a jövőről Fotó: Molnár Sándor

A nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Isko-lában a felsősöket különböző programokkal, speciális osztályfőnöki órákkal segítik a tanárok a fontos döntésük meghozatala előtt.

- A hetedik évfolyamon a második félévben van felvételi előkészítő magyarból, matematikából és németből. Az előkészítő addig tart, amíg
a gyerekek meg nem írják az írásbeli felvételiket. Ez hozzásegíti őket ahhoz, hogy a tudásanyaguk gyarapodjon, stabilabb legyen - tájékoztat Horváthné Sáry Zsuzsanna, a nyolcadikosok osztályfőnöke.

A hetedik évfolyamon a Petőfi iskola lehetőséget biztosít középiskolákból érkező előadóknak arra, hogy bemenjenek osztályfőnöki órára, és bemutassák az adott iskolát, ha a diákok érdeklődnek az oktatási intézmény iránt.

Hagyomány a Petőfi iskolában, hogy a technika szakos tanár felkeresi a diákokkal a helyi vállalkozásokat. Például a kozmetikust, az asztalost, a zöldségboltost. A gyerekek szívesen ismerkednek ebben a formában a különböző szakmákkal.

Mivel változott a képzési rendszer, a gyerekek többsége szakgimnáziumba fogja beadni a jelentkezési lapját. Néhányan az osztályból első helyen a gimnáziumi képzést jelölik meg, és vannak páran, akik szakközépiskolákba jelentkeznek.

Szombaton írja az írásbelit az a két diák is, akik már eldöntötték, hogy merre mennének tovább.

- Nem volt nehéz a döntés, mert nagyon szerettem volna gimnáziumban tovább tanulni, hogy még több ismeretet szerezhessek, és utána egy jó egyetemre mehessek. Nekem a nyelv nem megy annyira, inkább a matematika és az informatika. A Lovassy gimnáziumot választottam, mert nagyon sokan dicsérték. Sok ismerősöm járt oda, ők már mérnökök, vagy orvosi egyetemre mentek, ezért úgy gondolom, hogy jó lesz. Valamilyen építészeti irány érdekel, szívesen lennék majd belső-építész vagy mérnök - mesél a terveiről a nyolcadik osztályos Antal Dóra.

- Nekem sem volt annyira nehéz meghozni a döntést, mivel én a nyelveket preferálom. Gimnáziumban szeretném folytatni, emelt németen, aztán felsőfokú iskolában tanulnék, turisztikai szakirányban, de még nem néztem ki magamnak iskolát. A gimnáziumok közül a Vetésit választottam. A tanulás jól megy, eddig kitűnő voltam, remélem, hogy felvesznek - sorolja a terveit Baráth Kitti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!