Hírek

2015.10.10. 15:17

Másodpercek alatt megöl egy embert a pincébe rejtett gép

Pénteken érkezett meg Veszprémbe az épülő onkológiai központba az a csúcstechnológiás, milliárdos értékű sugárterápiás gép, mely ugyan szerencsére már az ország több pontján megtalálható, városunkba azonban kettő is telepítésre kerül, ami nagy különlegességnek számít.

Balogh Ákos

Három teherautón érkeztek pénteken a berendezések, melyeket daru segítségével az épület „atombiztos" pincéjébe engedtek le. Szombaton Némedi Lajos alpolgármesterrel együtt egyedül és elsőként a Napló pillanthatott be arra a helyre ahová a sugárterápiás gép beépítésre kerül.

Különleges kacskaringós folyosó és vastag falak, ezek az első jelei annak, hogy itt sugárterápiás gép fog üzemelni hamarosan, ugyanis az esetlegesen elszabaduló veszélyes sugárzás nem tud kijutni a föld alá épített teremből. Az eszköz sugárzása szabályozatlan keretek között ugyanis bárkivel másodpercek alatt végezni tudna, különleges ugyanakkor, hogy megfelelő szakemberek kezében mégis a legkorszerűbb gyógyítója különböző daganatos megbetegedésben szenvedőknek.

Több hétig dolgoznak még a gép összeszerelésén a német szakemberek, mely szekrénnyi darabokból áll össze, ránézésre kék és piros csövek, elektromos panelek sokasága, és utána indulhat csak el a próbaüzem, addig még például le kell zárni a pincét, és teljesen tiszta, pormentes környezetet kell létrehozni, hogy a gép beüzemelésekor az ne menjen tönkre egyből.

Ez a gép az egyik olyan pillére a gyógyszerek mellett, ami biztosítani tudja, hogy a daganatos megbetegedéssel küzdők kezelést kaphassanak, és ezért ne kelljen más megyébe utazniuk – emelte ki egyik legfontosabb gondolatként Hornyák Lajos a Csolnoky Kórház Klinikai Onkológiai osztályának vezetője.

Óriási jelentősége van az itt látott gépek megérkezésének és későbbi beüzemelésének, a város részéről ezért mindent elkövetünk annak érdekében, hogy találjanak Veszprémben vagy környékén lakhatási lehetőséget azok a szakemberek, akik a berendezések üzemeltetéséhez nélkülözhetetlenek. – teszi hozzá Némedi Lajos a város alpolgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!