Hírek

2016.04.26. 19:15

Modern rabszolgák

Tapolca – Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki rabszolgaként dolgoztatott embereket, sőt lopásra is kényszerítette őket. Az ítélet nem jogerős. Egy nagyvázsonyi szarvasmarhatelepen dolgozott K. B., amikor 2007-ben találkozott F. Antallal, aki átcsábította magához Tapolcára.

Mátételki András

Lovakat kellett gondoznia, amiért – az ígéret szerint – készpénzt kapott volna s napi háromszori ellátást, ami végül nem teljesült. A sértett a pajtában kapott helyet, ami koszos volt és rendezetlen. Nem volt tisztálkodási lehetősége, s télre kevés tűzifát adtak neki.

Amikor a hajléktalan férfi 2009-ben kórházba került két hétre, utána már F. Antal külterületen lévő telepén adott neki munkát, ahol szintén lovakat kellett gondoznia. A szállása egy 2x3 méteres, víz és villany nélküli bódé volt, benne egy ágy és egy szekrény. Ha inni akart, akkor a lovak vizéből jutott neki is, mosakodni a patakban tudott. Reggeltől estig foglalkozott az állatokkal, takarított, fát vágott, hulladékvasat pakolt. Egy alkalommal, amikor ellenszegülni mert, F. lapáttal fejbe vágta. Máskor szájon ütötte, ekkor felrepedt az arca a pecsétgyűrűtől. Amíg F.-nél dolgozott, nem kapott fizetést, ételt is csak naponta egyszer vittek neki a tanyára.

Ez idő alatt egy másik hajléktalant, U. B.-t is foglalkoztatta az 52 éves, alkalmi munkákból élő vádlott, aki agresszív, fenyegető magatartásával rábírta őket többször is, hogy lopjanak neki kukoricát az egyik lesencetomaji területről. 2013. november 25-én 23 zsákot adott a sértetteknek, hogy gyűjtsenek neki terményt. Már öt zsák tele volt, amikor megjelentek a kukoricás tulajdonosának hozzátartozói és hívták a rendőrséget.

A tapolcai bíróság egyrendbeli kényszermunka bűntette, folytatólagosan elkövetett lopás vétsége miatt három év három hónapra ítélte a férfit. A törvényszék öt évre emelte az addig büntetlen F. Antal börtönbüntetését, ugyanis a másodfok U. B. esetében is megállapította a kényszermunkát.

A jogerős döntést a Győri Ítélőtábla hozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!