Hírek

2017.03.22. 13:48

Saját erőből fejlesztenek Márkón

Az önkormányzat a helyi lakosok és vállalkozások által befizetett adóból fordít vissza 18,5 millió forintot a közvilágítás fejlesztésére.

Molnár Sándor

– A falu a kötelező feladatok ellátása és az önkormányzat biztonságos működtetése mellett, a megtakarított pénzét beruházásokra fordítja. Az iparterületen tevékenykedő vállalkozók iparűzési adójának és gépjárműadójának nagy részét visszafordítjuk az iparterület biztonságossá tételére. Értem ezalatt a nagyon várt közvilágítás kiépítését – mondta el Hartmann Antal polgármester.



Hartmann Antal polgármester és Török Zoltán a kivitelező cég tulajdonosa az egyik új ledes lámpafejjel
Fotó: Molnár Sándor

Beszélt arról is, hogy a munkákkal kapcsolatban a területszerzések már megtörténtek, és az engedélyeztetési eljárások vannak folyamatban. A lámpafejek és a lámpaoszlopok már a tendert elnyerő vállalkozás telephelyén várják, hogy beépítésre kerüljenek. Az ipartelep érintett területén, mintegy 600-700 méteres szakaszon a legmodernebb, ledes lámpákból helyeznek majd ki 22-24 darabot. A kivitelezés várható időpontja, az összes engedély beszerzését követően, április végére-május elejére tehető. A kész közvilágítás bekapcsolását egy újabb engedélyeztetési eljárás előzi majd meg, melyet követően a végleges átadás június-júliusra várható. Ha ez a beruházás megvalósul, az iparterületen biztonságossá válik a közlekedés és a kivilágított szakaszon az éjszaka ott tárolt járművek is nagyobb biztonságban lesznek.

Ez a közvilágítás - amely az iparterülettől a falu alsó széléig terjed - már része lesz a Veszprém-Márkó-Bánd között tervezett bicikliútnak, amely mellett egy pihenő hely kiépítését is tervezi az önkormányzat. A Hétforrásnál szalonnasütővel és pihenőpadokkal is várják majd a késő délután, vagy akár sötétben kerékpározni vágyókat egy jól kivilágított, kulturált és biztonságos helyen. A bicikliút munkaterület átadása jövő nyárra várható.

– Márkón a képviselő testület úgy döntött, hogy a fennmaradó pénzeket beruházásokra költjük, illetve a szennyvíztisztító bővítésének tartalék képzésére fordítjuk. Utóbbi azért vált szükségessé, mert a falu lakossága olyan mértékben növekszik, hogy a jelenlegi szennyvíztisztító záros határidőn belül kicsi lesz – számolt be a további tervekről a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!