Hírek

2017.07.20. 18:03

Lőttek reggeltől estig - Véget ért a Brave Warrior 2017

Hajmáskér – Nagyszabású katonai harcászati bemutatóval zárult a Brave Warrior 2017 elnevezésű nemzetközi katonai gyakorlat.

Marton Attila

A magyarul Bátor Harcos elnevezésű kiképzési esemény a Visegrádi Négyek (V4) országainak kiemelt jelentőségű gyakorlata volt, ami a regionális és szövetséges katonai erők együttműködését demonstrálta. A MH Bakony Harckiképző Központ lő és gyakorlóterein zajló eseményen lengyel, cseh, szlovák és magyar katonák mellett az amerikai, brit, horvát, illetve román fegyveres erők vettek részt,  mintegy háromezer katonával és félezer technikai eszközzel.

Fotó: Balogh Ákos

A gyakorlat célja az erők fogadása, állomásoztatása, előrevonása és integrálása mellett, a feladataik megszervezése és végrehajtása, kiemelten a hadszíntéri közös kiképzés feladatainak gyakorlása volt. A nemzetközi erőket magyar katonák vezették, akik az MH 5. Bocskai István Lövészdandár állományából érkeztek. Az alakulat, egyben a gyakorlat parancsnoka Ruszin Romulusz dandártábornok elmondta, rendkívül elégedett az eredményekkel, majd hozzátette: nem volt egyszerű munka, több mint három hétig dolgoztunk a kollégákkal közösen.

Fotó: Balogh Ákos

A feladatok végrehajtása során egymásnak engedtük az erőket, létrehoztunk egy ellenséges erőt és ezt kellett megsemmisítenie két zászlóalj harccsoportnak. Nappal éjszaka folyamatosan ment a harc és értékeltük, hogy ki milyen sikerrel hajtotta ezt végre, ez biztosította azt a felkészülést, hogy meg tudjuk mutatni mire is képes a magyar katona, hogyan tudunk vezetni hét másik nemzetet, akik elfogadják a parancsainkat és követik azokat, és milyen egyszerű együttműködést tudunk szervezni hogyha megvan a közös nyelv és közös harceljárások. – fogalmazott a dandártábornok.

Fotó: Balogh Ákos

A záróbemutató során egy hibrid környezetben kellett helytállniuk a katonáknak, ez azt jelentette, hogy a hagyományos hadviselés és mellette párhuzamosan a béketámogató műveletekben előforduló feladatokat is meg kellett oldani. Míg a faluban a polgármester védelmét biztosították, addig az erőszakos tüntető tömeget úgy kellett kezelni, hogy lehetőleg ne okozzanak bennük kárt, ugyanekkor a támadó konvencionális erőket is meg kellett semmisíteni.

A bemutatót követően Simicskó István honvédelmi miniszter értékelve a gyakorlatot elmondta: régen is és ma is a társadalom jogos igénye volt a biztonság iránti vágy, ám ennek megteremtéséért a katonáknak napi szintű gyakorlatokra és megfelelő felkészültségre van szükségük. Láthattuk katonáink helytállását, akik bizonyították, hogy az összetett, speciális kihívásoknak is meg tudnak felelni.

PANASZKODNAK A KÖZELBEN LAKÓK A LŐTÉRI ZAJOKRA

VESZPRÉM - A hadgyakorlat zaja miatt kereste meg szerkesztőségünket a Kádártán lakó Petrik János. Olvasónk elmondta, harmincnyolc éve lakik a településen, így össze tudja hasonlítani a 1990 előtti és a mostani gyakorlatok zaját: szerinte manapság sokkal zavaróbb és hangosabb morajlások hallatszanak a lőtér felől. Felidézte, évekkel korábban arra is kísérletet tettek, hogy ne legyen a közelben hadgyakorlat, de nem jártak sikerrel. Hozzátette, tudomásul veszik, hogy hétköznap gyakorlatoznak, azonban azzal nem tudnak megbékélni, hogy hétvégéken is rendre el kell viselniük a robajokat.

Petrik János a hétvégi gyakorlatozással nem tud megbékélni
Fotó: Marton Attila

Azt elismerte, tájékoztatják a lakosokat a gyakorlatokról, és elnézést kérnek a zaj miatt, de azt mondja, ez rajtuk nem segít. Múlt vasárnap például kora reggeltől délutánig különösen intenzív volt a lőtéri gyakorlat. Petrik János azt mondja, az utcában lakók megegyeztek, hogy nagyobb zajjal járó ház körüli munkákat vasárnap nem végeznek, hogy mindenki tudjon pihenni: ez az utóbbi időben a hadgyakorlat miatt szinte lehetetlen.

Úgy véli, ha már el kell viselniük a lőtér közelségét a környéken lakóknak, valamit viszonozniuk kellene a lőteret használóknak, például rendbe tenni a falu rossz állapotban lévő utcáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!