Hírek

2017.01.05. 19:00

Kutya hideg van a háziállatoknak is - ne hagyjuk szenvedni őket!

Az elkövetkező hetekben különösen durva téli időjárás várható! Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra, és a házi kedvenceinkre is veszélyt jelenthet.

Kovács Erika

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

Seres Zoltán, az egyesület vezetője azt javasolja, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceinknek feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye. Mindennap szánjunk időt a velük való sétára, játékra! A szabadban kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnánk, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelő rétegét. -Az utcákon sok kóbor állat kószál, ami különösen veszélyes számukra a nagy hidegben. Aki csak tud, az fogadjon be közülük legalább egyet! – javasolta Seres Zoltán. Az elnök arról is beszélt, hogy az állatmentők az elmúlt években számtalanszor találtak utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákat, pedig a háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége! -Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, az bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható! - mondta. Seres Zoltán javasolta, vízálló anyagból készítsünk kutyacipőt kedvenceinknek főként akkor, ha olyan helyen lakunk, ahol sózzák a járdát. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, a sebek könnyen elfertőződhetnek, és a gyógyulás hetekig eltarthat. Ettől a marástól véd meg a kutyacipő.

Engedjük be a kedvenceinket a nagy hidegben a kályha mellé!
Fotó: Kovács Erika

Az állatmentő kiemelte,  tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez divathóbortnak is tűnhet, pedig az öltöztetésnek fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat ugyanis még télen is meg szokták fürdetni, amikor az állatok szőrét védő faggyú, illetve zsírréteg lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a tél viszontagságaitól. -Lakásban tartott kedvencünket, ha hosszabb ideig kint tartjuk a hidegben, megbetegedhet. A problémák, illetve betegség megelőzésére jó szolgálatot tesz a kutyaruha, ami könnyen, házilag is elkészíthető.

-Figyeljünk oda az udvaron tartott kutyákra is, figyelmeztet az elnök. Mint javasolta, vegyünk vagy alakítsunk ki nekik hőszigetelt kutyaházat! A hideg ellen védő ház a kutyánál csak kicsit legyen nagyobb, mert ha túl nagy, a kutya nehezebben „fűti be". A ház kívülről és belülről fából legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház néhány centiméteres lábakon álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házikót puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk, amiket rendszeresen cseréljünk! A kutyaházat tegyük lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többször élelmet, és engedjük be fűtött helyre, például kazánház, kályha mellé, garázsba! -Egy kis odafigyeléssel megelőzhető az állatok szenvedése a kemény fagyokban, hangsúlyozta Seres Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!