Hírek

2016.12.01. 18:55

Külföldön is van kereslet a minőségi magyar borokra

Pápa - Növekedett a magyar borok átlagára, megbecsültsége külföldön – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön délután a pápai Esterházy-kastélyban tartott borászati rendezvényen.

Polgár Tibor

A Somló – újratöltve elnevezésű esemény résztvevőit Unger Tamás, a Somlói Borrend elnöke, nagymestere köszöntötte, aki elmondta, a mostani alkalom egy olyan, 2017 márciusáig tartó rendezvénysorozat nyitánya, amely a somlói bor népszerűsítését szolgálja. Hozzáfűzte, egyben a jövőre 25. évfordulóját ünneplő Somlói Borrend jubileumának első programja a jelenlegi rendezvény.

Köszöntőjében Kövér László úgy fogalmazott, a magyar borászat újbóli felemelkedése a rendszerváltozást követő időszak sajnálatosan kevés sikertörténeteinek az egyike. Mint mondta, a minőségi borászat újjáélesztésének kockázatos vállalkozásába belevágó emberek több mint két évtizedes erőfeszítéseinek eredménye, hogy egyre jobb minőségűek a magyar borok, egyre magasabb szintű a borkínálat, növekszik a borturizmus, továbbá csökken a borbehozatal és nő a borkivitel.

A házelnök rámutatott, 2014-ben évi 85 millió palack magyar bort értékesítettek külföldön, tavaly pedig 90 milliót. Mennyiségben 5,2 százalékkal, míg értékében 9,2 százalékkal nőtt a borkivitel, így összességében elmondható, hogy a magyar borok átlagára, megbecsültsége növekedett külföldön. Kövér László megjegyezte, hazánk borai rendre kiválóan szerepelnek a nagy presztízsű nemzetközi borversenyeken, az évezredes magyar borkultúra ismét középpontba került.

– Manapság éppen Európában látszik leginkább, hogy a hagyományos értékekhez, értékrendhez való okos ragaszkodás egyáltalán nem magától értetődő. Legalábbis nem mindenütt, és nem minden szinten.

A Somló talán legjellegzetesebb, emblematikus szőlője, a juhfark is kis híján annak lett áldozata, hogy annakidején a kommunista elvtársakban kevés volt a fogékonyság a nemzeti értékek iránt. 1970-ben betiltották a telepítését, 1980-ban pedig még a forgalmazását is leállították. Ám a szőlősgazdák nem hagyták annyiban a dolgot, így mára a juhfark és a somlai borok kezdik visszanyerni régi dicsőségüket, sőt, az európai hírnévtől a világhír felé menetelnek – húzta alá az Országgyűlés elnöke.

Szavai szerint az a bor tud ízlelőjéből komoly elismerést kiváltani, melynek összetéveszthetetlenül saját zamata, illata van, vagyis rendelkezik olyan kivételes, értékes vonással, amely a többi borból hiányzik. – Ugyanez igaz Magyarországra is. Akkor tudunk másokból tiszteletet kiváltani, akkor tudunk mások számára vonzóvá válni, ha másokéval összetéveszthetetlen értékrendünk van, és értékeinket féltve óvjuk, gondosan kezeljük. Akárcsak Somló folyékony kövét az itteni borászok – tette hozzá Kövér László.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, területi közigazgatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, a Somló jövője olyan lesz, amilyenné mi magunk alakítjuk, és ebben mindenkinek megvan a maga szerepe. Hozzáfűzte, a somlói bor kezdi visszanyerni régi hírnevét, a magyar közösség jó hírét viszi külföldre, és habár a gazdaságnak természetes velejárója a konkurencia, amennyiben a borászat szereplői a lényeges kérdésekben összefognak, akkor a Somló ismét fényesen fog ragyogni.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára kiemelte: Magyarországnak borbarát kormánya van, ezt az elmúlt évek intézkedései is alátámasztják. Meglátása alapján az elmúlt időszakban ugrásszerű fejlődés következett be a hazai borászatban, ami a kormányzati munka mellett a gazdálkodók, a borásztársadalom szakértelmének, szemléletváltásának, munkájának köszönhető.

Megjegyezte, fontos eredmény, hogy a borászok jogos érdekének és a fogyasztók védelmének érdekében sikerült csökkenteni az importborok mennyiségét, különösen a gyengébb minőségű borok behozatalát. 2015-ben a palackos borok importja kilenc, a tartályos boroké pedig 50 százalékkal esett vissza a szigorú hatásági kontrollnak és az ágazat összefogásának köszönhetően.

Unger Tamás elárulta: szeretnék újraformálni a somlói bor hosszú idők alatt kialakult képét, miszerint ez a nedű túlságosan nehéz, testes, túlságosan savas és ásványos. – A fejlesztéseknek és a képzett borászoknak köszönhetően a Somlói Borvidék borai, pezsgői, pálinkái sokkal színesebb, összetettebb képet mutatnak, egyúttal teljes mértékben megfelelnek a legmagasabb hazai és nemzetközi kihívásoknak, elvárásoknak.

A borvidék maga pedig egy komplex turisztikai látványossággá, desztinációvá nőtte ki magát – hangsúlyozta a borrendi nagymester, akitől azt is megtudtuk, hogy a mostani rendezvény a gazdasági kapcsolatépítést elősegítését is célul tűzte ki. Az eseményen Nagy István mellett szakmai előadást tartott Bogdán József, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége elnöke, valamint Tornai Tamás, a Tornai Pincészet tulajdonosa.

A Somló – újratöltve című programot a Somlói Borrend és a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége közösen szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!