Hírek

2016.09.29. 04:57

Közgyűlés a városházán - Kövesse élőben, miről tanácskoznak a városvezetők!

Veszprém - Hartmann Ferenc ellenzéki képviselő indítványával indult a városi közgyűlés. Igazi szópárbajt hozott az első beadvány.

B. Virág Rita

Porga: "Szeretlek, ha változás lesz, szólok" - Hartmann indítványát elmeszelték

Hartmann Ferenc azt kérte képviselő társaitól, nyilvánítsák ki elkötelezettségüket Magyarország Európai Uniós tagsága mellett. Porga Gyula polgármester reagált a kérésre, egy régi székely viccel kezdve beszédét.

Eszerint, az öreg székelynek mondja a felesége: soha nem mondod, hogy szeretsz. A székely így válaszol: Egyszer mondtam, hogy szeretlek, ha változás lesz szólok. A polgármester kifejtette, szerinte a magyar emberek már leadták voksukat az Unió mellett. - Kulturális értelemben mindig is Európa része voltunk. Hiába próbáltak húzni minket Ázsia felé, gazdasági és politikai értelemben is Európa részévé lettünk a rendszerváltás után. Szükségtelennek tartom, hogy egy evidenciát megerősítsünk. Az apropóját értem, miért kell a szabad Európa melletti elköteleződés mellett dönteni, de a mi frakciónk a szabad Európa híve. Szerintünk a szabad Európa azt is jelenti, hogy bizonyos ügyekben saját felelősségünk van és nem fogadjuk el, hogy mások ránk erőltessék akaratukat. Nem a klasszikus értelemben vett béke, ami Európában van. Nem javaslom, hogy külön határozatot hozzunk. Mindig is Európához tartoztunk, nemcsak Magyarország, hanem Veszprém is. Nem szükséges megerősíteni ezt egy határozatban.

Természetesen Hartmann Ferenc nem fogadta el a választ, szerinte nem valóságos és ránk erőltetett döntésről népszavazunk majd vasárnap.

Porga Gyula reakciójában kifejtette a magyar kormány volt az első, amely felismerte, hogy milyen veszélyekkel jár a migráció. Az európai elit elszakadt a választóktól, óriási a szakadék a politika és az emberek között. Alapvetően furcsa attitűd szerintem, hogy amikor arról kellett döntenünk, hogy a határokon kívül rekedt magyaroknak adjunk-e állampolgárságot, a baloldali politikai elit, azt mondta, hogy nem, a bevándorlóknak pedig tágasra nyitná a kapukat. Sokkal többre becsülöm azokat a politikai pártokat, akik kiálltak valamilyen álláspont helyett, mint a tartózkodó attitűdöt.

A képviselők 14 nem és 2 igen szavazattal elutasították Hartmann Ferenc indítványát.

Gerstmár a múzeumért aggódott

Gerstmár Ferenc intézett kérdést a polgármesterhez. Az LMP-s ellenzéki politikus elmondta: - A Laczkó Dezső Múzeum 2013. január elsejével került Veszprém Megyei Jogú Város fenntartásába. 2014. július 1-jétől új igazgató vezeti az intézményt. Az elmúlt két évben jelentős számban távoztak munkatársak. Felmerül a kérdés, biztosítható-e így az intézmény stabilitása, a gyűjteményi és kutatómunka folytonossága. A múzeum 2015-ös év tervei között szerepelt a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása, amely a mai napig nem került benyújtásra. Lehetséges-e, hogy közben viszont mintegy másfél éven keresztül létezett egy pozíció - üzemeltetési igazgatóhelyettes, követhetetlen hatáskörökkel -, amely a hatályos SZMSZ-ben nincs nevesítve? 2015-ben a bevétel alig haladta meg a tervezett felét, az állandó és az időszaki kiállítások látogatóinak száma egyaránt csökkent.

A polgármester szerint a múzeum értelmiségi munkahely, ahol élesebb szakmai viták is kialakulhatnak. Az intézmény napi működésébe nem szeretnék beleszólni. Amikor egy intézmény élére kinevezünk egy igazgatót, akkor a szakmai progrmja mellett is lerakjuk a voksunkat. A nyár folyamán volt egy összmunkatársi értekezlet, ahol a munkavállalók többsége részt vett. Ott abban maradtunk, a dolgozók maximális bizalmára építve dolgozza ki igazgató asszony, S. dr. Perémi Ágota a struktúrát. Azt kértem, az igazgató asszonytól, olyan igazgató helyettest és szakmai vezetőt nevezzen ki, aki élvezi a dolgozók bizalmát. Ha ilyen struktúrát állítunk fel, akkor a bizalom helyre állítható. Remélem, ezek után már csak a munkára koncentrálnak majd a munkatársak.

Gerstmár Ferenc reakciójában elmondta: - Azért hoztam ide ezt a kérdést, mert a városnak rendkívül fontos intézményéről van szó. Beleszólni egy intézmény életébe nem szerencsés. Örülök, hogy rendeződött a probléma. Köszönöm válaszát.

Napelempark is épülhet?

A kaposvári polgármester megkeresése okán sürgősségi indítványt nyújtott be Porga Gyula polgármester. Eszerint több megyei jogú város (Veszprém, Dunaújváros, Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Tatabánya) állna össze egy konzorciumba, amely újfajta finanszírozási lehetőséggel energetikai modernizációt hajtana végre az adott településeken.

Porga Gyula elmondta, 2020-ig folyamatosan csökkenni fog a vissza nem térítendő támogatások sora, ezért új támogatási rendszereket keresnek. Az Európai Központi Bank finanszírozza az Elena elnevezésű programot, amelynek egy részét kell majd visszafizetni. A polgármester kiemelte, első lépésként egy tanulmányt készítenek el, amelyben megállapítják, felmérik, átvizsgálják,milyen eszközökkel, és miként lehet végrehajtani ezt az energetikai modernizációt. Ez azt jelenti, hogy akár napelempark is épülhet és teljesen megújulhat a közvilágítás is.

Az első szakasz, vagyis a tanulmány finanszírozása nyolcmillió forintba kerül. A képviselők egyhangúan, mind a 17-en elfogadták a polgármester indítványát.

705 milliót kell visszafizetni Veszprémnek!

Hartmann Ferenc MSZP-s képviselő a szentkirályszabadjai reptér ügyében tett fel kérdéseket. A Kúria döntése értelmében ugyanis visszakerült Veszprém és Szentkirályszabadja tulajdonába a reptér. Ezek után inkasszálták az akkor megfizetett vételárat a város számlájáról. Hartmann Ferenc azt kérdezte, ennek az összegnek a hiánya jelent-e problémát  a város életében.

Porga Gyula polgármester mindenkit megnyugtatott, a város és Szentkirályszabadja jogosan állt el a BudaWest nevű céggel kötött szerződéstől, miután a beígért fejlesztések nem valósultak meg. A Kúria döntésének értelmében Veszprémnek 705, míg Szentkirályszabadjának 606 millió forintot kell visszafizetni. Veszprém ezt az összeget már ki is egyenlítette.

- Nem okoz zavart a napi működésben ennek az összegnek a hiánya. Vannak látható bevételeink, amelyek kompenzálni fogják ennek az összegnek a hiányát - szögezte le a város vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!