Hírek

2016.09.20. 20:19

Komédiástalálkozó Homokbödögén

Homokbödöge - Ezen a komédiásfesztiválon találkozik a szakma és a közösség.

Polgár Bettina

Ebben a közösségben pedig a színház nemcsak feladat, hanem életforma is, s a társulat nemcsak színjátszó csoport, hanem egy nagy család is.

Ezt a gondolatot hangsúlyozta Horváth Andrea, a Pápa Városi Televízió szerkesztő-riportere a második alkalommal megrendezett Bödögei Komédiák Fesztivál megnyitóján mondott köszöntőjében.

- Sokéves barátságunk a Szó és Kép Színpad tagjaival munkakapcsolatként indult. Ám a bemutatók előtt készített lámpalázas interjúk, az előadások nyújtotta élmény és a forgatások utáni hosszas beszélgetések segítették, hogy meglássam a remek színészek mögött rejlő remek embert - fogalmazott Horváth Andrea a fesztivált másodízben megszervező teátrum kapcsán.

Hozzátette: nagy érték ez, hiszen egyre kevesebb település ad otthont hasonló fesztiváloknak, pedig a színházi élmény igenis gazdagít. Erre csak akkor jövünk rá, amikor együtt nevetünk egy jó előadáson, és még napok múltán is emlegetjük a poénokat.
A nagyszabású komédiásfesztivál a házigazda színtársulat mellett a helyi önkormányzat szervezésében, a homokbödögei lakosok segítségével, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A kétnapos eseménysorozat Pápa Város Fúvószenekara jóvoltából toborzókoncerttel, majd felvonulással indult. A közönséget a házigazda Szó és Kép Színpad előadásai mellett a papkeszi Rest macskák, a márkói Kamara Tehátrum, a vasvári Üss a hasadra!, az örsújfalui ÉS?! Színház, a veszprémi Alig Színpad, a büki Sok-Szín-Pad, valamint a körmendi KASzT társulat is szórakoztatta. A sokszínű színpadi produkciók mellett a jelenlévőkre retró diszkó is várt, ami olyannyira jól sikerült, hogy másnap reggel hatig véget sem ért.

Csukárdi Sándor, a Szó és Kép Színpad vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, nagy örömükre szolgált az előadások magas látogatottsága és a rendezvényt övező kimagasló érdeklődés. Rámutatott, végig óriási volt a hangulat, és fantasztikusan érezték magukat a részt vevő színjátszó csoportok is, akik a visszajelzések alapján jövőre szintén nagyon várják majd a meghívást.

Ez nem is csoda, hiszen az előadások mellett Vida Anna és Hujber András közreműködésével táncházat szerveztek a fesztiválon fellépő társulatoknak, akiknek nem mindennapi gasztronómiai élményben is részük lehetett: a szorgos homokbödögei kezek jóvoltából kemencében sült cipót, sült kolbászt és csirkét, tojásos lecsót, valamint csülkös babgulyást fogyaszthattak.

- Egy ilyen rendezvény során sokkal közelebb kerülnek egymáshoz azok a színjátszó csoportok, amelyek egyébként rendszerint csak szakmai fesztiválok alkalmával szoktak találkozni.

Fotó: Gulyás Renáta

Ezek az események a csoportokra váró megmérettetés és a szakmai zsűri jelenléte miatt sokkal kötöttebbek. A homokbödögei komédiástalálkozó azonban alkalmat adott arra, hogy ismerkedjünk és barátságok szülessenek - hangsúlyozta Csukárdi Sándor. Megjegyezte, társulatuk nagyon hálás, hogy a homokbödögei önkormányzat tavaly óta ennyire felkarolta a Bödögei Komédiák Fesztivál, és a helyi lakosok is mindent megmozgattak a rendezvény sikeres levezénylése érdekében.

A kétnapos fesztivál záróünnepséggel, valamint Áldozó Péter homokbödögei polgármester beszédével ért véget. A község vezetője megköszönte a rendezvényen közreműködő segítők munkáját, a társulatok és a fesztiválra ellátogatók részvételét, valamint reményét fejezte ki, hogy 2017-ben ugyanekkor, ugyanitt találkozhatnak majd. A polgármester a fesztiválon fellépő teátrumoknak, illetve Pápa Város Fúvószenekarának emléklapot, továbbá Lukács Katalin képzőművész, homokbödögei alpolgármester által készített ajándéktárgyakat adott át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!