Hírek

2016.08.12. 17:08

Kíváncsi, hogy egy tolvaj mit szemelne ki először a lakásában?

Pápa - Augusztustól a Pápai Rendőrkapitányság is csatlakozott a Házhoz megyünk elnevezésű országos kezdeményezéshez, melynek legfőbb céljai között a vagyonbiztonság erősítése és a lopások megelőzése szerepel.

Polgár Bettina

Sándor Zsolt rendőr hadnagy, a Pápai Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója lapunknak nyilatkozva kifejtette, az Országos Rendőr-főkapitányság 2015 szeptemberében indította útjára a Házhoz megyünk elnevezésű programot. Mint mondta, a kezdeményezés keretében fontos céljuk, hogy felszámolják a vagyonbiztonságot sértő, veszélyeztető bűncselekményeket azáltal, hogy az állampolgárok szakemberektől kérhetnek vagyonvédelemmel kapcsolatos tanácsokat, biztonságukat fokozó javaslatokat. Idén augusztusban a Pápai Rendőr-kapitányság is csatlakozott az akcióhoz, és elsőként az egyik helyi bevásárlóközpontban állítottak fel információs pultot, ahol bárki számára elérhető a rendőrség.

Fotó: Polgár Tibor

- Az információs pont lehetőséget nyújt arra, hogy megszólítsuk a célközönségünket: a fiatalabbakat, a lakások és a családi házak tulajdonosait, valamint az idősebbeket és az egyedül élőket, akiket tájékoztató kiadványokkal, továbbá hasznos információkkal látunk el. Tanácsainkat tekintve kiemelt figyelmet fordítunk a lakásbetörésekre, a besurranásos lopásokra, illetve az idős személyek sérelmére elkövetett trükkös lopásokra - adott áttekintést a kezdeményezésről a rendőr hadnagy.

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársainak közösségi szolgálatukat teljesítő diákok is a segítségére vannak a program alkalmával. - A diákok a tanév közben meglehetősen leterheltek az iskolai és egyéb elfoglaltságaik miatt, azonban a nyári szünidőben szívesen teljesítik a közösségi szolgálatos órák jelentős hányadát. Sőt, sokan annyira lelkesek, hogy az előírt óraszám elérése után, önkéntesen is segítik a rendőrség munkáját. Ehhez hozzájárul az is, hogy sokukat vonzza a katonai, a rendészeti pálya, így nagyon nyitottak az új információkra, a közösségi szolgálat által pedig betekintést nyerhetnek a rendőrség mindennapjaiba - mutatott rá az iskolai bűnmegelőzési tanácsadó.

Mint mondta, a fiatalok mellett a polgárőrség is jelezte, hogy szívesen csatlakoznának az akcióhoz. Legközelebb augusztus 15-től 18-ig, 13 és 16 óra között lehet felkeresni a kihelyezett rendőrségi információs pontot a Celli út 21. szám alatti bevásárlóközpontban.

Sándor Zsolt kiemelte, igény esetén előzetes regisztrációt követően - mely során elkérik az érdeklődő nevét, lakcímét és telefonszámát - egy későbbi, előre megbeszélt időpontban személyre szabott tanácsokat is szívesen adnak. Ez esetben vagyonvédelmi és bűnügyi szakemberekkel látogatnak ki az érdeklődő személy ingatlanához, ahol személyre szabott biztonsági tanácsokkal szolgálnak, különös tekintettel az adott családi ház vagy lakás támadható felületeire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!