Hírek

2017.01.17. 21:20

Zavarmentes távhőszolgáltatás

Megyei körkép - Az extrém hideg sem okozott gondot a távhőszolgáltatásban. Megyénk városaiban üzemzavar nélkül működnek a fűtőművek.

Munkatársainktól

A 2015 év végén üzembe helyezett Haszkovó úti fűtőmű felújított technológiai és új SNG-rendszere jól vizsgázott a csúcshőigények tartós kielégítésében. A távhőszolgáltatási rendszereknél nem volt szükség a felhasználót érintő beavatkozásra, a szolgáltatás zavarmentes volt, habár előfordult, hogy hétvégén tartósan -10 és -15 °C között volt a kinti hőmérséklet.

Veszprémben a 2015. év végén üzembe helyezett Haszkovó úti fűtőműben Surányi József műszakvezető-helyettes a vezérlőgépeken figyeli, hogy a rendszer mindenütt kielégítően működik-e Fotó: Balogh Ákos

A VKSZ Zrt. távhőszolgáltatása az átlagosnál hidegebb téli időben Veszprémben 125 épületben, több mint 8000 felhasználó számára biztosítja a komfortos hőérzetet négy kazánházából és a villamos áram termelésére használt gázmotoros kiserőműből.

Ezekben a napokban átlagosan mintegy 107 000 köbméter földgáz és 5000 kilogramm propán eltüzelésére van szükség a szerződésekben vállaltak teljesítéséhez. A folyamatosan megújuló eszközpark szükség esetén ennél nagyobb hőigény kielégítésére is képes - tájékoztatta lapunkat Polhammer Kálmán hőszolgáltatási igazgató.

Ajkán semmiféle fennakadást nem okozott sem a fűtési szezon beindulása, sem a csökkenő hőmérséklet. A Primer Távhőszolgáltatási Kft. ügyvezető igazgatója, Holczinger József arról tájékoztatta a Naplót, hogy a külső hőmérséklethez igazodó fűtésszabályozás automatikusan működik, lakossági panasz nem érkezett. A fellépő kisebb problémákat - mint például egy korábbi csőlyukadást vagy légtelenítési zavart - rövid időn belül elhárították. A kft. problémamentesen biztosítani a tudja a városban a meleget, az energiaellátásban hidegebb időben sem várható nehézség.

A Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatójától, Gáspár Andrástól megtudtuk, a városban nem okozott problémát a távfűtés a nagy hidegben sem.

- Nem volt meghibásodás, a rendszer jól működött. A tavaly ilyenkori időszakhoz képest az utóbbi napokon általában véve harminc százalékkal volt hidegebb. Két napon mínusz 16 Celsius-fokot is mutatott a hőmérő ebben a hónapban, de a december vége ugyancsak hidegebb volt az azt megelőző évinél. A fogyasztásban kiugró csúcsok is voltak, januárban 23 százalékkal több gáz fogyott el, decemberben csak 14 százalék volt ez az adat - mondta az ügyvezető igazgató.

Várpalotán és Inotán mintegy 4000 lakásban és közüzemi fogyasztónál biztosítják a fűtést. Várpalotán három gázkazán és kettő gázmotor, az inotai fűtőműben kettő gázkazán és egy gázmotor biztosítja a lakossági igényeket, tájékoztatta lapunkat Horváth Tamás. A Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, érzékelhető, hogy az elmúlt időszakban, az extrém hideg időjárásban a gázfelhasználás, a hőkibocsátás növekedett, ám a hőszolgáltatás probléma, üzemzavar nélkül biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!