Hírek

2017.02.05. 07:56

Kinizsi Toros – Az igazi hurka frissen jó

Nagyvázsony – Szívvel lélekkel készül, benne van minden, ami kell. A fűszerek közül a majoránna, a vöröshagyma, a bors a legfontosabbak és bár kevesen tudják, de a kömény is fontos, mert egy jellegzetesen tiszta ízt ad – vallja Tóth Dénes.

Molnár Sándor

A településen természetesen hagyománya van, az élet velejárója. A mai napig a legtöbb családnál vágnak disznót, vagy több család összefog a disznótoros érdekében.

– Az önkormányzati dolgozók részéről merült fel az ötlet, aminek én nagyon örültem. Úgy gondoltam ne magunknak szervezzük csak, hanem legyen nyilvános, mindenki számára elérhető program, a farsangi időszak nyitó aktusaként – mondja Fábry Szabolcs polgármester.

Tóth Dénes, Fábry Szabolcs,  Barcza István, Ferenczi Lajos és Sidóné Rutner Györgyi a Kinizsi Toroson

Az ötletből családias rendezvény kerekedett a Reményi Antal Rendezvényház udvarán. 15-20 önkormányzati dolgozó és a környékről érkezett barátok, ismerősök dolgoztak lelkesen azért, hogy a vendégek minél több finomságot kóstolhassanak. Egy veszprémi baráti társaságnál például házi disznósajtokat. Jöttek is érdeklődő családok, párok, gyerekek Budapestről, Ceglédről, vagy Veszprémből. A legtöbben reggel kilenc tájban voltak az első kóstolásnál és délre már 200 fő körül járt a látogatók száma.

A böllérek, Barcza István Pécselyről, Tóth Dénes Szentgálról és Ferenczi Lajos ( Maci ) Magyarpolányból érkeztek, és segédkeztek a 250 kilogrammos, Mencshelyről származó disznó feldolgozásában. Ők hárman, a helyi lovas egyesület programjainak állandó résztvevői, régi fogatos barátok – tudom meg a polgármestertől.

Tóth Dénes Szentgálról és Ferenczi Lajos Magyarpolányból a frissen készített véres hurkával Fotó : Molnár Sándor

A véres hurka készítésének lényegét Tóth Dénes foglalja össze a kedvemért. Nagyon jó fűszerezés kell hozzá, különböző hús részek, zsiradékok legyenek benne. Nem szabad, hogy csak rizst használjunk. Legalább 50 százalékban a hús és a rizs legyen a domináns. A fűszerek közül a majoránna, a vöröshagyma és a bors a legfontosabbak. Kevesen tudják, de a kömény is fontos, mert egy jellegzetesen tiszta ízt ad a hurkához.

A település nagy rendezvényét, a jellegéből fakadóan országosan is egyedülálló Lovas farsangot, február végén tartják Nagyvázsonyban. A szervezők azt tervezik, hogy azokat a füstölt finomságokat, amelyek most megmaradnak a torosból, majd ott kínálják fel, és osztogatják a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!