Hírek

2017.06.23. 15:30

Kinek kell megváltozni? - Somlóvecsei missziós napi istentisztelet

SOMLÓVECSE Az infrastrukturális fejlesztések vajon együtt járnak-e a lelki megerősödéssel és a gyülekezetek növekedésével? - tette fel a kérdést Weltler Gábor evangélikus lelkész.

Penk Tímea

A nemrégiben tartott missziós napi istentisztelet igehirdetésén a lelkész a díszes külcsín és a belső rútság jelenségére hívta fel a figyelmet, mintha a külső a bűnök takarását szolgálná.

- Hogyan is várhatnák Istentől, hogy áldását adja ránk, miközben nem figyelünk rá és nem törődünk akaratával? - szólt Weltler Gábor, aki úgy mutatta be a megtérést, mint egy döntő változást Isten és az ember kapcsolatában.

- A kérdés csak az, kinek kell változni. Az Ószövetség világában sokszor láthattuk, hogy az emberek Istent akarták megváltoztatni, ezért mutattak be áldozatokat. Miközben Istennek akartak tetszelegni, a saját bűneiket nem akarták megvallani. Manapság is ezért siklik félre megannyi jó szándéktól vezérelt gondolat - mondta a lelkész, hozzátéve: egyértelmű, hogy nem az Istennek kell változni, hanem az embernek.

Weltler Gábor evangélikus lelkész Fotó: Penk Tímea

- A reformációnak nemcsak a megújulás volt a lényege, hanem a szó eredeti jelentése: helyreállítás. A hamis alapokra épült házakat és életeket össze kell törni, hogy a romokon megjelenhessen mindaz, ami krisztusi - hangsúlyozta Weltler Gábor. A lelkész nem tudja elfogadni az olyan álláspontot, hogy valaki a "maga módján vallásos", mert a kereszténységet a gyülekezet közösségétől nem lehet elválasztani.

- Az imádság a hit lélegzetvételeként összekapcsol minket Istennel. Életünk akkor lesz Istennek tetsző, ha minden szavunk, gondolatunk, tettünk és szándékunk a jézusi imádságba olvad be: Atyám, a te akaratod legyen meg - mondta az evangélikus lelkész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!