Hírek

2016.08.02. 07:47

Kinek a gaz, kinek a méreg

Egeralja – Május óta mindenfelé kaszált a szomszéd, kivéve itt. Szóltam az erdőtulajdonosnak és a polgármesternek is, de nem történt semmi. Még a virág sem terem meg, mert megeszi a gaz – mondta Péberné Gyurgyevics Teréz.

Penk Tímea

Péber József és felesége tizenhat éve költözött a településre azzal a reménnyel, hogy nyugalomra lelnek. Szerényen él a házaspár.

– Ketten élünk itt, betegen, lerokkantva – mesélte Péberné Gyurgyevics Teréz, aki nyolc műtéten esett át és még további beavatkozásokra vár gerincbetegsége miatt. A férfinak egy munkahelyi baleset miatt megsérült a kézfeje, majd szívműtéten esett át. Amikor orvos javasolta a lakhelyváltást, a Bakonyba költöztek, de nem leltek nyugalomra a faluban.

A Péber házaspárt zavarja a szomszédos erdő gazos aljnövényzete
Fotó: Penk Tímea

– Tehetetlennek érezzük magunkat, mert a szomszéd erdő tulajdonosa többszöri kérés és egy felszólító levél után sem tisztítja ki a telkén az aljnövényzetet, és a megviselt állapotú szöges drót helyett sem húz fel egy normális kerítést – panaszkodott az asszony. Elmondta, hogy tavaly ő vágta el fűkaszával a kerítésen átnőtt gazt, de az idén az ilyen munkálatokat már nem engedi az egészségi állapota.

Az idős pár szeretné rendbe hozni a nyári konyhát, de a lassan két méteresre nőtt csalántól, a rengeteg gaztól és kártevőktől a kőműves sem fér hozzá az épülethez, de attól is félnek, hogy rádől a szomszéd fája az építményre.

– A hátsó kertben is vannak problémák, a körtefák nagy részét ki kellett vágatnunk, mert egy ideje nem érik meg a gyümölcs. Az erdő szomszédságában egy kukoricás is elterül, melynek legszélső sora fél méterrel alacsonyabb, mint a többi. Megesznek mindent ezek az apró csigák, ott a kukorica nem nő rendesen, bemásznak a fólia alá is. Nálunk elfertőződött a fű a hatalmas gaz miatt és lassan megtalálható itt mindenfelé állat, patkány, róka, görény is – számolt be Péberné.

Az erdőtulajdonos, Döbrönte Zoltán megkeresésünkre elmondta, hogy a fűkaszáját jelenleg szervizben javítják. Ha elkészül, megtisztítja a területét az aljnövényzettől.

– Kerítés is volt, de azt az asszony kiszedte, mert nem tetszett neki. A házaspárnak más szomszédaikkal is konfliktusaik vannak – mondta Döbrönte Zoltán. Hozzátette: Péberék rendszeresen az erdő területére dobálják át a szemetüket, egyebek mellett konzerves dobozokat. Az erdőtulajdonos megkapta a szomszédja felszólító levelét, amelyet zaklatásnak minősített, de egyelőre nem tereli jogi útra az ügyet.

Címkék#Egeralja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!