Hírek

2016.07.25. 15:50

Kárpátaljai gyerekek vakációja

Zirc - A derceni Gyöngyösbokréta Néptáncegyüttes tagjai egy hetet töltenek el a bakonyi kisvárosban az Erdélyi Baráti Kör Egyesület meghívására.

Müller Anikó Hanga

Az ukrajnai Dercen tavaly szeptemberben lett Zirc testvérvárosa. A két település között 2009-ben kezdődő kapcsolat az évek során egyre szorosabbra fűződött, tavaly a zirciek jótékonysági délután szervezésével segítettek a dercenieknek a háború okozta gazdasági válságban. Dercen tanácsa és Zirc önkormányzata ezt követően határozta el az együttműködési megállapodás aláírását, így az erdélyi Barót, a németországi Pohlheim, a finn Nivala után a kárpátaljai Dercen lett a negyedik testvértelepülésük. A gyöngyösbokrétások már három évben is felléptek a betyárnapok programján. A határon túli magyarokat segítő civil szervezet képviselője, Koósné Stohl Ilona a derceni fiatalok vendégül látásáról, a számukra szervezett programról tájékoztatta lapunkat.

Koósné Stohl Ilona a 2011-ben készült fotók alapján eleveníti fel a derceniekkel közös élményeiket Fotó: Müller Anikó Hanga

- Huszonegy gyermeket fogadunk, két kísérővel, augusztus elsején Beregsurányba megyünk a csoport elé, különbusszal, melynek költségét az önkormányzat téríti. Útba ejtve a fővárost, elvisszük őket az Országházba és a Budai Várba. Az ittlétük alatt szerepel a programban zirci városnézés, kézműves foglalkozás, porvacseszneki erdei túra, vinyei kalandparkozás, pápai városnézés és élményfürdőzés, Veszprémben a múzeum, a tájház, a vár, a várbörtön megtekintése, majd balatoni fürdőzés. Az ifjú táncosok a betyárnap mindkét napján fellépnek. A költségeket adományokból fedezzük, két tagunk felajánlotta önkormányzati tisztségéért járó többhavi tiszteletdíját, támogatást kaptunk a városi civil alapból is e célra. Az önkormányzat az utazáson kívül vállalta a reggeli és ebéd térítését, két helyi étterem kedvezményesen biztosítja a vacsorákat, ezen túl két alkalommal mi főzünk a vendégeknek, a Reguly szakképző iskola pedig térítésmentesen biztosítja kollégiumukban a szállást - mondta Koósné Stohl Ilona.

A helyi reformátusok is testvérkapcsolatot létesítettek a derceni gyülekezettel, így ők is részt vállaltak az egyik nap programjának szervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!