Hírek

2017.08.11. 13:20

Kamondon folyamatosak a fejlesztések, felújítják a község összes utcájának járdáit is

KAMOND Kamondot, amelynek neve követ jelent, 1062-ben említik először a források. A 428 lelkes község az idén 955 éves. A település nemcsak a múltját ápolja, hanem kapcsolatot tart a határon túli magyarlakta területekkel is. Ebben az évtizedben három testvértelepülésre is talált.

Tisler Anna

A romániai Maros megye területén fekvő Livezeni, magyar nevén Jedd községgel 2013. március 5-én írták alá a szerződést. Jedd Kamondtól 700 kilométerre fekszik.

A szlovákiai, dunaszerdahelyi járásban található Szap 2015. december 13-án csatlakozott. A két község alig több mint 100 kilométerre fekszik egymástól.

Az ukrajnai Kárpátalján található Palágykomoróc 2016. április 15-e óta testvértelepülés. Kamondtól 525 kilométerre található. A négy település közös partneri szerződést is kötött, az együttműködés, mint Asbóth Szabolcs, Kamond polgármestere elmondta, kiválóan működik. Sikeres uniós pályázataik segítségével látogatják egymást, közös programokat szerveznek. A kapcsolat nem csupán hivatalos, hanem a lakosok is részt vesznek azokon. A családok is összebarátkoztak, már saját maguk tartják a kapcsolatot, látogatják egymást. A leggyakrabban a távolság miatt a szapiakkal találkoznak. Két éve a jeddiek töltöttek egy hetet Kamondon. A programokon a lakosok is részt vettek. A testvértelepülési kapcsolatnak sok haszna van, a kölcsönös barátság, egymás értékeinek, hagyományainak a megismerése, és a programban támogatással azoknak is lehetőségük nyílik külföldre utazni, akik másképp nem jutnának el oda. Augusztus végén Jedden töltenek egy hetet. Néhányan már úgy érzik, hazamennek Maros megyébe.

Asbóth Szabolcs polgármester mellett a testvértelepülési szerződések

Kamondon pedig folyik a fejlesztés, új burkolatot kapnak az 1960-as években készített járdák. A támogatásként kapott egymillió forint nagyon kevés, az önkormányzat ennek többszörösét adja hozzá, hogy mind a hat utca járdái rendben legyenek. A Dózsa, a Szabadság és a Petőfi utca elkészült, a Táncsics, a Kossuth és a Fő utca is rendben lesz hamarosan. A közmunkások a régi alapra viszik fel az új betonréteget. A szennyvízkezelés megoldására is pályázatot nyújtott be az önkormányzat. Tavaly a kiskamondi kápolnát újították fel pályázati forrásból, az idén a jánosházi egyházközség, amelyhez tartoznak, a nagytemplomra nyert támogatást. Kamondon minden vasárnap tartanak misét. Az önkormányzat két új buszvárót helyezett ki, egyet Nagykamondra, a másikat Kiskamondra, és nyolc, a környezetbe illő, fából készült utcai hulladékgyűjtőt vásárolt. A település ugyanis két falu volt az 1954-es egyesítésig. Az egykori tejcsarnok épületének önkormányzati tulajdonba vétele folyamatban van. A polgárőr és tűzoltó egyesület számára szertárnak alakítják ki azt. A tűzoltók pályázaton korszerű felszereléseket nyertek, azokat is ott helyeznék el. A településen kiépítették a térfigyelő kamerarendszert, amelyet bővíteni is tudnak. A sportegyesület is sikeres, az idén bajnok lett a csapat. A labdarúgók legnagyobb támogatója az önkormányzat.

Hajdú Irén közművelődési munkatárs

Az egykori iskola épületének hasznosítására keresi a képviselő-testület a lehetőséget. A kertjében a közfoglalkoztatottak burgonyát termelnek.

Az új buszvárók egyike

Szociális tűzifát is igényelnek, tavaly 28 család fűtési gondjait enyhítették azzal. A polgármestertől megtudtuk, a lakosság negyede rászoruló. A gyerekek még élvezik a vakációt, de lassan érkezik a tanszervásárlás ideje. A község az óvodások szüleit 4000 forinttal támogatja, az általános iskolások 6000, a középiskolások 8000, a felsőoktatásban tanulók 10 ezer forint egyszeri támogatást kapnak. A jó tanulók is számíthatnak jutalomra. A négyes vagy annál jobb tanulmányi eredményt elért diákok tavaly 5000 forint ösztöndíjat kaptak, az idén pedig jó minőségű, felújított asztali számítógéppel ajándékozzák meg őket. Ahol több iskolást nevelnek és mindegyik jó tanuló, ők a számítógép mellé nyomtatót is kapnak. A képviselő-testület büszke arra, hogy a hátrányos helyzetű családban élők között is vannak kiemelkedően teljesítő diákok.

A felújított kápolna Fotó Tisler Anna

A gyerekek a rendezvényeken is segítenek, tudtuk meg Hajdú Irén kulturális munkatárstól. Az anyák napjára sokan tanulnak verset vagy éneket. A programokat is látogatják, a múlt héten ifj. Vasuta Gábor mutatott be a természetfotóiból. A fiatalok között sok a rendszeres könyvtárlátogató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!