Hírek

2017.07.07. 19:10

Jubileumi örökségvédő tábor Sümegen

SÜMEG Tizedik alkalommal tartották a héten a sümegi és ceglédi ifjú városvédők az örökségvédő táborukat. A sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület szervezte 2006-ban a városvédők országos találkozóját, előtte pedig az ifjú városvédők táborát.

Tisler Anna

Több városból érkeztek táborozók, néhányan Ceglédről. Ekkor döntöttek úgy a ceglédiek, hogy megalakítják az ifjúsági tagozatot, és a két település fiataljai folytatják a közös munkát. Azóta egyik évben Sümegen, a másikban Cegléden töltenek együtt egy hetet. Részt vesznek a város szépítésében, az értékek megőrzésében, szabad idejükben múzeumot látogatnak, kirándulnak, majd hon-ismereti vetélkedőn adnak számot tudásukról a tábor végén.

Együtt a csapat, a ceglédi és sümegi táborozók, valamint a felnőtt városvédők

Az idén ismét Sümegen találkoztak a fiatalok július 3-a és 8-a között. A hat ceglédi ifjú városvédő hétfőn reggel érkezett az egyetemista Bíró Beáta vezetésével. Beáta, aki ifjú városvédőként minden táborban részt vett, kérdésünkre elmondta, hogy az ifjúsági tagozat tagjai, valamint a programjaikon aktívan részt vevők jelentkezhettek a táborba. Hatan éltek a lehetőséggel. Demeter Petra, Gál Bernadett, Gál Máté, Siroki Nikolett most járt először Sümegen, Kottes Péter és Milus Milán már ismerősként érkezett. A leendő kilencedik osztályos Pétertől megtudtuk, hogy leginkább a vár tetszett neki és a magasból nyíló kilátás. Sok érdekeset látott a múzeumban, amit tanulmányaiban is fel tudott használni. Várta a tábort, hogy ismét találkozzon a barátaival, akikkel az év többi részében csak a közösségi oldalon tudja tartani a kapcsolatot. A leendő ötödikes Gál Máté most járt először a városban. Az interneten megkereste, hol fekszik a város, melyek a látnivalók. Szeretne minél többet tanulni a héten.

Kottes Péter (jobbra), Bíró Beáta és Gál Márk

Sümegről Fekete Barbara, Fekete Brigitta, Fekete Alexandra, Kalmár Viktória, Kalmár Bianka, Pál Tímea és Varga Diána várta őket, valamint az ifjúsági tagozat vezetője, az egyesület alelnöke, Bókkon Gyula. Az idén a táborozók a várköpenynél és a Mogyorós dombon takarítottak, szemetet szedtek, majd a református temető rendezésénél segítettek. Felkeresték Nagygörbőn a bazaltutcát, fürödtek Vonyarcvashegyen, majd Sümegen a Fehérkövekhez kirándultak.

Varga Diána, Kalmár Viktória és Kalmár Bianka munka közben

A megérkezés napján városismereti sétát tartottak, majd az este csapatépítő játékokkal telt. Pénteken a piacon görbe bögre elnevezéssel tartottak ajándékozást. Régi, már nem használt bögrébe virágot ültettek, és azzal ajándékozták meg az arra járókat. A görbe bögrének tavaly a ceglédi táborban nagy sikere volt, és úgy döntöttek, hogy az idén a sümegieket is meglepik azzal. A siker itt sem maradt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!