Hírek

2017.06.27. 17:05

Jubiláló berhidai kertbarátok

BERHIDA - Megalakulásának 45. évfordulóját ünnepelte a közelmúltban a megyeszerte ismert és elismert Berhidai Kertbarát Kör.

Szabó Péter Dániel

A Kellerné Szász Anikó vezette civil szervezetről lapunk hasábjain is több ízben olvashattak már, terménykiállításaik éppúgy igen népszerűek, mint szakmai ismeretterjesztő programjaik vagy épp lekvárkóstolóik.

Idén épp 45 esztendeje annak, hogy Vucsák Antal, az alapító elnök vezetésével megalakult a kör, a jeles évforduló alkalmából pedig a várpalotai Thury-várban gyűlt össze a tagság egy kis ünneplésre és múltidézésre.

A jó hangulatú találkozón elhangzott, a kezdeti időkben a tagság többnyire férfiakból állt, természetesen a feleségek révén hölgyek is helyet kaptak azért a kertbarát körben. Többnyire a gyümölcsösök kezelésével és a szőlészettel kapcsolatos előadásokat szerveztek, mindig az aktuális művelési szakaszokról beszélgettek.

Lehetőségeikhez mérten szakkönyveket is vásároltak, hogy minél kevesebb problémával kelljen megküzdeniük a kertekben. A gyakorlati tudnivalókat egymás pincéinél, gyümölcsöseinél sajátították el.

Pergő Margit, Berhida polgármestere gratulál az ünnepségen Pazárné Somogyi Máriának, a kertbarát kör egykori elnökének
Fotó: Szabó Péter Dániel

Vucsák Antalt követően Rács Bálint, Ádám Ferenc, Szőczi Rudolf és Pazárné Somogyi Mária vezette a kertbarát kört, jelenleg pedig Kellerné Szász Anikó irányítja a mintegy 30 fős tagsággal bíró, a berhidai önkormányzat által is kiemelten támogatott kertbarát kört.

A vár Thury-termében tartott ünnepségen ott volt Pergő Margit, Berhida polgármestere is, aki elismeréssel szólt a kertbarátok munkájáról. Mint elmondta, a civil szervezet fontos része a település életének, színvonalas programjaik, kezdeményezéseik révén nemcsak a megyében, hanem országszerte megismerték az emberek Berhida nevét.

A jubileumi találkozón a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetsége elnöki dicséretben részesítette a kertbarátok törekvéseit hosszú évek óta támogató Pergő Margitot, de elismerést kaptak a korábbi elnökök, kiemelt partnerek, valamint a körben kiemelkedő munkát végző tagok, név szerint Szabóné Hürketz Magdolna, Reider Béláné, Szigeti Józsefné, Cserép Károlyné és Cserép Károly.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!