Hírek

2017.02.06. 14:05

Jeges fogadtatás a Balatonnál

Balatonakarattya - A jégben feszülő erők, a bezárt strandbüfék s még az oly töretlenül divatos szelfik is befolyásolják, miként látjuk ma a téli Balatont.

Leitner Vera

- Szinte mindennap észreveszem, hogy egy-egy centiméterrel kijjebb csúszik a jég. Ha elkezd olvadni, a tó több pontján ugyanígy kinyomja majd a víz és a szél a maradékot a partra, ami sok helyen jelentős károkat okoz - mondja el a tóparthoz közel lakó Vadász Tamás, aki testközelből tapasztalja a Balaton erejét telente is.

Ránky Péter önkormányzati képviselő (balról) és Vadász Tamás Fotó: Nagy Lajos

Az egymásra csúszott, halmokban álló jégtáblák döbbenetes látványa nem ritka, a szél irányától függ, melyik parton tolja ki ennyire a jeget a víz, mondta el Ránky Péter balatonakarattyai képviselő. Más településeken is előfordul, sok helyen még magasabb jégtornyosulások is ki-alakulnak. A képviselő szerint Cholnoky Jenő Balaton című művében helytálló a leírás, mely a tó jegében munkálkodó óriási, aktív erők megfigyelésének eredményeként született, s arról számol be, hogy a hatalmas jégpáncél a partszéleken nagy darabon hozzá van fagyva a fenékhez, a nádashoz, kövekhez. Ám Ránky Péter kiemelte, még a partvonalhoz fagyott jég is folyamatos mozgásban van, hiszen nemegyszer a partszakaszhoz tartozó nagyobb kőtömböket is behúzza magával a tó közepe felé.

- Az akarattyai kikötő kővel van körülrakva, ezeket eddig minden tavasszal vissza kellett építeni újra, olyan mértékben elsodorta őket a jég télen. A strand partvonalát ugyan beton védi, ám a jég ezt is rongálja, főleg mikor ilyen mértékben feltorlódik a parton - mondta el a képviselő.

Balatonakarattyán rég volt már a kinyomuló jég jelensége ennyire látványos, ez most a kemény tél hozadéka, ahogy a váratlan módon megnövekedett látogatószám is.

- Hétköznap nincs ember a téli parton, de szombat dél- előttől vasárnap estig most is sok a látogató, múlt hétvégén akkora tömeg volt a jégen, mint egy félig tömött strandon nyáron. Ehhez a nagy forgalomhoz, úgy veszem észre, a közösségi média is hozzájárul, főleg a szelfi - véli Vadász Tamás. - Hiszen aki erre jár, azonnal fényképezi a téli Balatont, ami az interneten hamar terjed, és sokakat lecsábít a tóhoz.

- Régen jelentős volt Akarattyán a téli sportélet, azonban az utóbbi évtizedekben ez már nem számottevő - véli Ránky Péter, ám hozzáteszi, javul a téli szezont illetően a helyzet, egyre több tulajdonos jár le a nyaralókba ilyenkor is a hétvégékre. - Van még mit fejleszteni a téli turizmust illetően, nagy gondot jelent az is, hogy a vendéglátóhelyek legtöbbje ilyenkor nem üzemel - emelte ki a képviselő.

Ennek hiányára mutat rá Csaba is, aki Fejér megyéből érkezett a tóhoz egy barátjával. - Megérné ilyenkor is kinyitnia néhány helynek, bár ez a látvány és a jeges Balaton már önmagában is érdemes arra, hogy eljöjjön az ember megnézni.

Ránky Péter szerint fontos pont a téli turizmus fejlesztése, a település szempontjából azonban jelenleg a nyári szezonban megtérülő beruházásokra, felújításokra volna érdemes koncentrálni.

- A strand főépületének rekonstrukciója a legsürgetőbb. Ez a hetvenes évek végén épült, ma már rendszeresen beázik. Ezenfelül egy kétszáz méter hosszú és négy méter széles napozóstég megépítését tűztük ki célul, mely további forgalomnövekedést jelenthet, ennek megvalósítására szeretnénk kísérletet tenni a nemrég meghirdetett pályázati lehetőséget kihasználva - nyilatkozta a képviselő, utalva arra a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt, közel ötven strandot érintő pályázatra, mely állami támogatással kívánja a Balaton strandjait korszerűsíteni, elsősorban bevételnövelő hatású fejlesztések elősegítése révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!