Hírek

2015.05.31. 13:51

Isten háza mindig ad valami titkot - Felszentelték a Henry Newman-templomot

Sümegcsehi - Székely János püspök szentelte fel a Boldog John Henry Newman tiszteletére 2005-ben épült templomot.

Tisler Anna

Newman bíboros tiszteletére a világban elsőként Sümegcsehin épült templom. Az építtető Barsi Balázs, a ferences kegytemplom igazgatója. Az épületeket tervezte Sill László mérnök, kivitelező Holczer József, a képek Udvardi Erzsébet festőművész munkái.

A felszentelés előtt Barsi Balázs köszönetet mondott a híveknek, akik segítették a kápolna felépítését. – Newman első miséjét az Úr napján, az utolsót karácsonykor tartotta. Minden templom ezt a titkot adja nekünk, mi, hívők örömmel állunk itt és adunk hálát Istennek – szólt az atya.

Barsi Balázs atya, a ferences kegytemplom igazgatója köszönti az összegyűlt híveket. Sokan segítették az építkezést. Fotó: Tisler Anna

A templom felszentelésének első cselekedete a víz megáldása, amely a keresztségre emlékezteti a híveket. Önmagunkban meghalunk azért, hogy Krisztusban élhessünk tovább. Kereszténynek lenni annyit jelent, mint teljesen odaadni életünket Krisztusnak. Az oltár krizmával megkenését követően a falakat is megkenik a megjelölt helyeken.

Az oltár és a falak tömjénezése azt jelképezi, hogy az imádságunk szálljon Istenhez, mint a tömjénfüst. Imádságban adjuk át magunkat teljesen Istennek. Az ima Isten keresése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!