Hírek

2017.05.29. 05:01

Intelligens fények Balatonakarattyán

Balatonakarattya – A biztonság az egyik legfontosabb közösségi érték, mely meghatározza mindennapjainkat.

Leitner Vera

Ennek fontos része a közlekedés- és településbiztonság. Balatonakarattya eddig is biztonságos település volt, de a most átadott rendszer még inkább elősegíti az itt élők biztonságérzetét – mondta el Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a korszerű közvilágítási rendszer felavatásán.

Fotó: Pesthy Márton

Az országos szinten egyedülálló intelligens irányítórendszer a közvilágítás teljeskörű, digitalizált vezérlését biztosítja. Az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-vel közösen átadott beruházásnak köszönhetően a település bevilágítottsága lényegesen javul, a korábbi 787 darab elavult lámpa helyett 1183 darab LED-világítótestet helyeztek el a község területén.

Fotó: Pesthy Márton

– A belügyminisztériumi pályázati pénzből és önkormányzati forrásokból finanszírozott, 2017. februárban indult projekt tervezésének és kivitelezésének nettó értéke 126,8 millió forint. Ha 100 százaléknak vesszük a jelenlegi közvilágítást, akkor a régi rendszer 20 százalékon működött. Az új eszközpark központi irányításáért felelős intelligens rendszer környezetbarát és energiahatékony – mondta el Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármestere.

Fotó: Pesthy Márton

– A közvilágítás vezérlés segítségével minden korszerűsített lámpatest önállóan vezérelhető, energiafogyasztása ellenőrizhető és a kibocsátott fényerőssége is akár önállóan szabályozható.  A lámpatestek egyéni antennáik révén egymással és a központi irányítással is képesek kommunikálni, egységes rendszert képezve – mondta el Lehoczki Balázs, az E.ON Energiaszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!