Hírek

2017.05.23. 10:47

A nemzeti gondolat harcosa volt - Felavatták Horváth Balázs domborművét

Veszprém – Horváth Balázs sorsában és politikai küzdelmeiben megelevenedik a rendszerváltozás folyamata, és a jóakaratú magyarok törekvése, hogy az újra és újra lerombolt országot ismét felépítsék, hangsúlyozta Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke az egykori belügyminiszter, országgyűlési képviselő domborművének avatásán kedden.

Marton Attila

– Igaz és hűséges ember, tisztán látó politikus volt. Embersége, tartása a legjobbak és legszerethetőbbek közé emelte őt, egyúttal mércét is állított közösségének – méltatta az Antall-kormány első belügyminiszterét Kövér László. Kiemelte, Horváth Balázsnak egy olyan időszakban volt a jelmondata, hogy „az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom", amikor az árulás erénnyé változott, az igazat hamisnak, a hamisat igaznak volt ildomos mondani.

Hangsúlyozta, Horváth Balázs a magyar nemzeti gondolatért küzdők katonája volt. Hozzátette, a magyar történelemben a nemzeti gondolat szívként működik, amely sohasem szűnik meg dobogni. Jó időkben szellemileg megtermékenyítő és politikailag cselekvőképes alakzatokba hívja a magyar nemzedékeket, rossz időkben védekezik, de a legmostohább időszakokban is képes megőrizni és újjáteremteni önmagát, hogy életesélyt adjon a magyarságnak.

Fotó: Balogh Ákos

Felidézte, Horváth Balázs a két évtizednyi ügyvédi pálya után, az 1980-as évek végén megkapta jelképes behívóját a "nemzeti gondolat zászlót bontó politikai seregébe": 1987-ben alapítója volt a Magyar Demokrata Fórumnak, amely az első szabad választásokon a nemzeti gondolat leginkább cselekvőképes és legfelelősebb politikai alakzatává vált. 1993-ig belügyminiszter volt, és négyszer nyerte el a választók bizalmát 1990 és 2006 között.

Kövér László megjegyezte, az Antall-kormány a posztkommunizmus áldozata volt, de nélkülük a nemzeti gondolat „tovább menetelő serege" 2010-ben nem tudta volna lezárni a posztkommunizmus korszakát, amelynek politikai vezetése 2004-ben jelképesen, 2006. október 23-án pedig fizikailag is rárontott a nemzetre.

– Nemzeti szabadelvű politikusnak tartotta magát, és fájlalta, hogy a magyar szabadság eszméjére épülő szabadelvűséget liberalizmus néven túszul ejtették Magyarországon. A szabadság és rend eszméje nem kizáró, hanem egymást kiegészítő fogalmak voltak számára, ezt az elvet képviselte belügyminiszterként. Hitt abban, hogy az államnak szolgálnia, és nem kiszolgáltatnia kell a nemzetet – fogalmazott a házelnök.

Horváth Balázs domborműve emlékeztessen minket kötelezettségeinkre, legyünk hűségesek a nemzeti gondolathoz, higgyünk Istenben, szolgáljuk a hazát és védjük a magyar szabadságot, zárta beszédét Kövér László. Horváth György, a néhai politikus testvére hangsúlyozta, Horváth Balázs az emberek üdvéért végezte politikai tevékenységét, hatalomvágy nélkül.

A domborművet az egykori kollégák, barátok és tisztelők sokasága előtt leplezte le Kövér László és Latorczai János, a KDNP veszprémi szervezetének elnöke. A reliefet Márfi Gyula veszprémi érsek és Steinbach József református püspök szentelték fel és áldották meg, majd a házelnök és Porga Gyula polgármester koszorút helyeztek el az alkotásnál.

A domborművet a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány és a Kereszténydemokrata Néppárt Veszprémi Városi Szervezete kezdeményezésére állították. Hatala Péter szobrászművész alkotását a rendszerváltás utáni első magyar kormány megalakulása napjának évfordulóján avatták fel a városháza B épületének falán.

Az avatóünnepségen közreműködött a Légierő Zenekar és Rábai Zsanett, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!